Miniszterek ajánlották fel lemondásukat a terror miatt

Belga sajtóértesülések szerint csütörtökön felajánlotta lemondását Jan Jambon belga belügyminiszter és Koen Geens igazságügyi miniszter, azonban Charles Michel miniszterelnök nem fogadta el lemondásukat.

Jan Jambon csütörtökön azt nyilatkozta, a miniszterelnök nem fogadta el lemondását, marasztalta. "Háborús időkben nem hagyhatod el a harcteret" - idézi a Reuters.

Koen Geenst szintén maradásra bírta Cahrles Michel, ő azonban egyelőre nem kommentálta a történteket.

A keddi terrortámadások óta egyre keményebb kritikák érik a belga biztonsági szolgálatot. A Háárec izraeli lap szerda este azt írta, a belga és más nyugati titkosszolgálatok is pontos figyelmeztetést kaptak előre a brüsszeli merényletekről, nagy bizonyossággal tudtak róla, hogy terroristák támadást terveznek a közeljövőben a reptéren és az egyik metróvonalon. A támadásokat állítólag Rakkában, az Iszlám Állam szíriai központjában tervezték meg. A merényletsorozatot végrehajtó terrorista sejt köthető a tavalyi novemberi párizsi támadásokat elkövető sejthez.

Az egyik amerikai portálnak egy amerikai biztonsági szakember úgy fogalmazott, a belga biztonsági szolgálat "sz.rt sem ér" és ügynökei tanácstalan "gyerekek". Megjegyezte, meg lehetett volna akadályozni a történteket.

S miközben Belgiumban nagy erőkkel keresik az eddig még azonosítatlan merénylőt, aki végül a reptéren meggondolta magát és elmenekült, Törökország közölte, tavaly júliusban letartóztatták az egyik brüsszeli támadót, Ibrahim el-Bakraouit,  és holland kérésre kiadták Amszterdamnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában közölte, Törökország tavaly július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam harcosának kitoloncolásáról a belga és a holland hatóságoknak, ám azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, és később szabadon engedték a férfit.

Csütörtökön a Reuters hírügynökségnek egy török hivatalnok azt nyilatkozta, Ibrahim augusztus 11-én ismét visszatért Törökországba, az Antalya repülőtéren landolt a gépe. A férfit ismét elkapták a hatóságok, és két héttel később, augusztus 25-én ismét kiutasították az országból, azt azonban nem közölte, hová került ezután a kedden önmagát a brüsszeli Zaventem repülőtéren felrobbantó férfi. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.