Bénító francia sztrájk

Országszerte több mint egymillió embert várnak az utcákra Franciaországban, ahol a szakszervezetek két hónap alatt már a második általános közszolgálati sztrájkot tartják, tiltakozásul Nicolas Sarkozy elnök gazdaságpolitikája ellen.

Mintegy 200 városra kiterjedő sztrájkot hirdettek meg csütörtökre a francia szakszervezetek, tiltakozásul Nicolas Sarkozy elnök gazdaságpolitikája ellen.

Több iskola zárva tart, a tömegközlekedés csak akadozva működik a már szerda este óta tartó munkabeszüntetések miatt. Bár az SNCF nemzeti vasúttársaság szerint a gyorsjáratok 40 százalékát nem indították el, és a regionális forgalom a felére esett vissza. a minimális szolgáltatásról szóló új sztrájktörvénynek köszönhetően a városokban közlekednek a buszok és a metrók. A párizsi Orly repülőtéren a járatok egyharmadát törölték, az áramszolgáltatás tíz százalékkal visszaesett.

A magánszektort sem hagyja érintetlenül a sztrájk, a gazdasági válságot megsínylő olaj- és autóipari cégek számos munkatársa csatlakozott a megmozdulásokhoz. A franciák háromnegyedének támogatásával zajló sztrájkot a közlekedési fennakadások ellenére a franciák háromnegyede támogatja. Több ember gyűlik majd össze, mint januárban, amikor egymillió ember vett részt a megmozdulásokon – remélik a szervezők.

A szakszervezetek azt állítják, a kormány decemberben bejelentett 24 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagja nem megy elég messzire Követeléseiken nem enyhített az a januári sztrájk nyomán született 2,4 milliárdos kiegészítő intézkedéssorozat sem, amelynek keretében Sarkozy további adócsökkentést és bővülő szociális támogatásokat ígért, emellett szeretnék viszont, ha emelkedne a minimálbér és Párizs elvetné  a közalkalmazottak létszámcsökkentését célzó elképzeléseit. Franciaországban kétmillióra rúg a munkanélküliek száma, becslések szerint az év végéig még 350 ezer embert bocsátanak el.

Sarkozy szerdán leszögezte, megérti az elégedetlenkedőket, de új intézkedéseket hozni nem áll szándékában.

Ingázókkal teli a párizsi Saint Lazare vasútállomás 2009. március 19-én, amikor országos vasutassztrájk bénítja meg a közlekedést Franciaországban. A tüntetõk Nicolas Sarkozy francia elnöktõl hatékony válságkezelõ intézkedéseket követelnek
Ingázókkal teli a párizsi Saint Lazare vasútállomás 2009. március 19-én, amikor országos vasutassztrájk bénítja meg a közlekedést Franciaországban. A tüntetõk Nicolas Sarkozy francia elnöktõl hatékony válságkezelõ intézkedéseket követelnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.