Bemutatták a spanyol-belga-magyar elnökség logóját

Bemutatta a januártól hivatalba lépő spanyol-belga-magyar európai uniós "csapatelnökség" közös logóját csütörtökön Brüsszelben a három ország miniszterelnöke, José Luís Rodriguez Zapatero, Herman Van Rompuy és Bajnai Gordon.

 

Megelőlegezve a Lisszaboni Szerződés hatályba lépését, a januárban induló első trió elnökség tagjai csütörtökön Brüsszelben bemutatták azt a logót (amely megtekinthető a www.eutrio.eu internetes oldalon) , amely jelképezni hivatott az intézményi újítást, az európai összefogást.

A fiatal belga képzőművész, Antoine Durieux által tervezett munkát több mint háromszáz pályázat közül választották ki. Mint Zapatero spanyol kormányfő fogalmazott, a logó és a trió a folyamatosság és a stabilitás letéteményese lesz az Európai Unióban. Belga kollégája, Van Rompuy rámutatott: Spanyolország Latin-Amerikát, Belgium Afrikát,

Magyarország pedig a Nyugat-Balkánt hozza közelebb az európai közösséghez. Bajnai Gordon hozzátette: az első hármas elnökségre maghatározó feladat vár, hiszen most kell kialakítani a többlet jogosítványokkal ellátott régi és a létrehozandó új intézmények, posztok munkamegosztását.

A féléves elnökségeket felváltó másféléves hármas vezetés megőrzi azért a nemzeti elnökségek jellegzetességeit, de a három országot közös program kidolgozására készteti, amelynek végrehajtására viszont nem hat, hanem tizennyolc hónap marad. S ez idő során a három ország folyamatosan együttműködik, jobban megosztja egymás között a feladatokat, mint ahogy az eddigi felállásban az megszokott volt.

A spanyol-belga-magyar hármas egy éve kezdte meg a felkészülést, a közös programot egy hónap múlva hozzák nyilvánosságra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.