Bemutatkozott New Yorkban Bajnai Gordon

Vállaljon Magyarország vezető szerepet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a decemberi, koppenhágai klímacsúcs előtt - erre kérte hétfőn Ban Ki-mun, az ENSZ főtitkára Bajnai Gordont, egyben köszönetet mondva hazánknak a világszervezet békefenntartó műveleteiben játszott szerepéért.

Mint Budai Bernadett kormányszóvivő New York-ban a magyar sajtónak elmondta: a miniszterelnök kettejük csaknem félórás találkozóján szóba hozta, hogy hazánk 2012-13-ra a Biztonsági Tanács egyik, nem állandó tagsági helyére pályázik. Döntés egyébként két év múlva várható erről, és térségünkből Szlovénia komoly vetélytárs. Az aspiráns tagállamok ennyi idővel előbb már javában „lobbiznak" a többiek szavazatáért.

Kormányfői minőségében első, négynapos amerikai útja kezdetén Bajnai találkozott amerikai befektetőkkel, bankárokkal, köztük a Citigroup és a JPMorgan vezetőivel, valamint fedezeti alapok kezelőivel. Ellátogatott az Egyesült Államok vezető üzleti lapja, a kétmilliós példányszámú The Wall Street Journal szerkesztőségébe is. Mindezeken a megbeszéléseken a miniszterelnök ismertette kormánya válságkezelő intézkedéseit, és - mint kérdésünkre Budai elmondta - egyszer, a The Wall Street Journalnél került szóba az IMF készenléti hitelkeretének felhasználása. Az amerikai üzleti élet képviselői érdeklődtek, hogy térségünk mire készül a recesszióból való kilábalás kapcsán. - Akármilyen kormány is jöjjön majd Magyarországon, a válságkezelő pályáról nem lehet letérni - tolmácsolta Bajnai szavait szóvivője.

Bajnaira az első napon három különtalálkozó is várt: Soros Györggyel, az ismert, magyar származású amerikai befektetővel, Nancy G. Brinkerrel, az USA korábbi budapesti nagykövetével, illetve négyszemközti vacsora Charles Gati politológussal, a washingtoni Johns Hopkins Egyetem tanárával.

Magyar idő szerint keddre virradóra a kormányfő előadásra készült itteni magyar értelmiségiek, illetve szervezetek vezetői előtt. Másnap pedig részt vesz az ENSZ klímacsúcsán, amely bemelegítésnek számít Koppenhága előtt. Európai illetékesek, így John Burton washingtoni EU-nagykövet nehezményezik, hogy az amerikai szenátus az egészségügyi reformcsomag miatt félretette az éghajlatvédelmi dossziét, „így márpedig nem lehet vezető szerepet vinni."

 

 

 

Bajnai Gordon miniszterelnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár fog kezet megbeszélésük előtt az ENSZ székházban, New Yorkban 2009. szeptember 21-én
New York, 2009. szeptember 21. Bajnai Gordon miniszterelnök (b) és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár fog kezet megbeszélésük előtt az ENSZ székházban. A magyar kormányfő az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszaka alkalmából érkezett az amerikai városba. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.