Bem téri partraszállás

Bemutatta új államtitkári csapatát a külügyi és külgazdasági tárcát irányító Navracsics Tibor.

A Bem téri főbejáratnál új kövezetet tettek le, a konferenciatermi pulpitus tábláján a „Külügyminisztérium" szót már megelőzi az odavésett „Külgazdasági és".  

– Törekszünk rá, hogy a kibővített minisztérium elnevezése a Bem téri homlokzatra is kikerüljön – mondta egy kérdésre válaszolva a sajtó előtt kedden bemutatkozó új tárcairányító, Navracsics Tibor.

A Duna túlpartjáról, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) éléről érkezett, hamarosan 48 éves politikus azt mondta lapunk kérdésre, hogy nem akar rendszerváltást a gazdasági és a kulturális diplomáciát is egyesítő megaszervezetben. – A kor logikáját követjük, a megváltozott nemzetközi-globális környezethez alkalmazkodunk – hangoztatta Navracsics, aki a klasszikus diplomácia mellett a gazdasági és kulturális területek erősítésével a hatékonyabb nemzeti érdekérvényesítést, a hazai gazdasági szereplők nemzetközi helyzetbe hozását tekinti céljának.

A Martonyi Jánost váltó, de elődjének nevét a háttérbeszélgetésen egyszer sem kiejtő Navracsics bemutatta államtitkári csapatát, amelyben az előző négy év folyamatosságát az európai uniós ügyekért felelős Győri Enikő képviseli. A miniszter helyettese és egyben a parlamenti államtitkár a rendkívül magabiztosnak mutatkozó Szijjártó Péter lett. Arról, hogy eddig az Orbán Viktor kormányfő mellett a külügyekért és külgazdaságért felelős volt államtitkárból lesz-e az utódja, ha esetleg ősszel Brüsszelbe megy, Navracsics humorérzékét is megcsillogtatva azt mondta: ez nézőpont kérdése, bár a jövő mindig bizonytalan. A döntést lehet az utód felkészítésének vagy akár az ellenség közeltartásának is tekinteni.

Két orvos is bekerült az államtitkári csapatba: a belgyógyász-infektológus végzettségű, egykori egészségügyi miniszter Mikola István az elmúlt három évben a párizsi OECD-nagykövetséget irányította, mostantól a nemzetközi szervezetek és a biztonságpolitika tartozik majd hozzá. Az üzleti szférából, a Teva Gyógyszergyár vezérigazgatói székéből átigazolt, eredetileg sebész Szabó László pedig a gazdasági diplomáciáért felel. Mint mondta, egyik feladatának a teljesítményorientált értékelés bevezetését tekinti. A kulturális diplomáciát a színház-dramaturg végzettségű Balatoni Monika felügyeli, a közigazgatási államtitkár az EU-jogász Bíró Marcell lett, mindketten a KIM-től jöttek.

Értékelkötelezettség és pragmatizmus – felelte Navracsics arra a kérdésünkre, hogy miként képzeli el az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyt. Az értékek közé sorolta, hogy Magyarország a demokráciát tekinti a legjobb társadalmi berendezkedésnek.

– Mindenkivel együttműködésre törekszünk, de ha a nemzeti érdekérvényesítés miatt elkerülhetetlenné válnak a konfliktusok, azokat épp a későbbi gördülékenyebb együttműködés érdekében felvállaljuk – hangoztatta a miniszter, hozzátéve, hogy a külpolitika meghatározása és irányítása – az alaptörvény értelmében is – miniszterelnöki hatáskör. 

Azt is egyértelműsítette, hogy a formálódó új rendszerben a nagykövetek „kis miniszterelnökök" lesznek, vagyis minden szakdiplomatát utasíthatnak. A készülő EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról úgy vélte, hogy vannak speciális magyar szempontok, például a GMO-mentesség, amit az alaptörvénybe is belefoglaltak.

Közép-Európát személyes elkötelezettségének nevezte a családi gyökerek miatt horvátul is tudó Navracsics, akinek első hivatalos külügyminiszteri útja Szlovéniába vezet. Ezt követően szeretné körbejárni a szomszédokat és Európát, több helyről kapott már meghívást. Például a sajtóban üzent neki Titus Corlatean román külügyminiszter, akit még igazságügyi miniszter korából ismer.

Valamiféle pozitív üzenetnek a Bem rakparton eddig dolgozó külügyesek is örülnének. Mint hallani, az átalakítás következtében több emeletet összecsomagoltattak, irodákat, pozíciókat szüntettek meg, van olyan szoba, ahol több mint egy tucat munkatárs ül és vár a sorára. Bár Navracsicsék június 6-i – a sors fintorából a normandiai invázió hetvenedik évfordulójára esett – "Bem téri partraszállása" nem háborús helyzetben történt, de az épületbeli körülmények és zűrzavar többeket 1975 áprilisára emlékezteti: a saigoni amerikai nagykövetség helikopteres fotókról is elhíresült evakuálására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.