Belügyminiszteri mosoly egy hírhedt neonácival

Takaicsi Szanae állítólag nem tudta, hogy a Japán Nemzetiszocialista Munkáspárt elnöke kéri egy közös fényképre.
Alig pár napja, hogy a további népszerűségvesztéstől félve Abe Sindzó japán kormányfő átalakította a kabinetjét, az ettől várt siker helyett magyarázkodnia kell, miután kiderült, hogy az új belügyminiszter, Takaicsi Szanae a Japán Nemzetiszocialista Munkáspárt elnökével, Jamada Kazunarival mosolyog egy fényképen.

A fénykép még 2011-ben készült. Hogy valódi, azt Takaicsi azonnal elismerte, a felelősséget viszont hárítja arra hivatkozva, hogy „beszéltek" ugyan, de ő nem tudta, hogy Jamada kicsoda. „Egy újságíró asszisztenseként jelent meg. Fényképeket készített és jegyzetelt, aztán kérte a belügyminiszter asszonyt, hogy álljon oda vele a japán zászló elé. Ezt Takaicsi nem tagadta meg" – állítja a tárcavezető hivatala.

Abe és az öt miniszter asszony szeptember 3-án Tokióban, a bal szélen Takaicsivel
Abe és az öt miniszter asszony szeptember 3-án Tokióban, a bal szélen Takaicsivel
Toru Hanai / Reuters

Jamada egyébként hírhedt neonáci. Dicsérte már Hitlert és 9/11-et, tagadja a holokausztot és kritizálta Németországot a karlendítés betiltásáért, amivel szerinte az európai ország Észak-Korea szintjére süllyedt. A párt emblémája a horogkereszt előképének számító napkerék. Szanaén kívül egyébként sikerült hasonló csapdába csalnia Inada Tomomit, az Abe-féle Liberális Demokrata Párt (LDP) szintén a múlt héten kinevezett politikai igazgatóját is, aki nemrég szintén odaállt mellé egy közös fénykép kedvéért. Inada hivatala szerint aki a fénykép alapján ítél, az „félreérti", amit a politikai igazgató csinál.

Bár arról nem tudni – jegyzi meg a Guardian – hogy akár Takaicsi, akár Inada neonáci nézeteket vallana, mind a ketten meglátogatták a hírhedt Jaszukuni-szentélyt, amely a japán nacionalizmus egyik kiemelt kegyhelye, és ahol többek között 14 elítélt világháborús bűnös van eltemetve. A szentélybe Abe is többször ellátogatott már., ami miatt az LDP-t eddig is szélsőjobboldali allűrökkel vádoltak meg. Kína és Dél-Korea is minden esetben tiltakozik a hasonló politikusi látogatások ellen.

Ami Takaicsit illeti, vele együtt jelenleg rekordot jelentő öt nő van Abe kormányában, amivel az LDP célja nyilvánvalóan azoknak a nőknek megszólítása, akik körében a párt támogatottsága csökken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.