Belügyi megbízából hallgatták le a politikai elitet

A varsói kerületi ügyészség pénteken eljárást indított egy törvénytelenül szerveződött belügyminisztériumi titkos csoport ellen, amely a volt titkosszolgálati főnökök részvételét vizsgálta a tavaly nyáron kirobbant lehallgatási botrányban. Az eljárás a Gazeta Wyborcza című napilap aznapi közlése nyomán indult.
A csoportot a lap szerint Bartlomiej Sienkiewicz volt tárcavezető felügyelte. Maga Sienkiewicz a tavalyi lehallgatási ügy egyik főszereplője volt. Az ügyészség tavaly szeptemberben megszüntette azt az eljárást, mely a botrány során nyilvánosságra hozott anyagok alapján a Sienkiewicz által esetleg elkövetett visszaéléseket vizsgálta. A feltételezett túlkapás lényege az lett volna, hogy Donald Tusk volt miniszterelnök - Sienkiewicz közvetítésével - 2013 júliusában informális megállapodást kötött Marek Belka jegybanki elnökkel, amivel a jegybank függetlenségét sértette volna. Sienkiewicz a tavaly szeptemberi kormányátalakításkor leköszönt miniszteri posztjáról, február közepén a kormányzó Polgári Platform (PO) szakértői hátterét képző Polgári Intézet nevű agytröszt igazgatója lett.

A Gazeta Wyborcza pénteki cikke azt írja, hogy Sinkiewicz a nyári lehallgatási botrány kitörése után összeesküvésre gyanakodott, ezért a rendőrfőkapitányság belügyi részlegének dolgozóiból, valamint a katonai elhárítás tisztjeiből 2014 nyarán egy ellenőrző csoportot állított össze. Az ellenőrzések során a lap szerint törvényellenes operatív eljárásokat is alkalmaztak, többek között lehallgattak három volt titkosszolgálati főnököt a helyetteseikkel együtt, lehallgatták a korrupció elleni lengyel hivatal (CBA) jelenlegi főnökét is. Ehhez - a lap szerint szabálytalanul - az ország alkotmányos rendje ellen irányuló szervezett bűnözésre vonatkozó előírásokat használták fel, ezekre hivatkozva kaptak bírósági és ügyészségi engedélyeket a titkos műveleti eszközök alkalmazására. A cikk alapján a varsói kerületi ügyészség még pénteken eljárást indított.

Ügyészséghez fordult pénteken Sienkiewicz is, határozottan visszautasítva, hogy tudott volna ilyen csoport létezéséről, "hazugnak, sőt abszurdnak" nevezte a cikknek a személyére vonatkozó részleteit.

A csoport létezését pénteken tagadta Malgorzata Wozniak, a belügyminisztérium szóvívője. A lengyel katonai elhárítás (SKW) főnöke, Piotr Pytel ezredes úgy nyilatkozott, intézménye a leírt ügyben nem folytatott semmiféle tevékenységet. Az ügytől elhatárolódott a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) szóvívője, Maciej Karczynski alezredes is.

Eva Kopacz kormányfő úgy nyilatkozott péntek délután, hogy az ügyet alaposan meg kell vizsgálni, de rámutatott: a biztonsági szolgálat tagadja a cikkben megfogalmazott vádakat (miszerint e hivatalnak is köze lett volna saját volt főnökeinek a lehallgatását biztosító engedélyek megadásához). A minsizetrelnök bejelentette, hogy jövő kedden az üggyel a titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság foglalkozik.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) egy parlamenti különbizottság felállítását követelte az ügy kivizsgálására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.