Belső vizsgálatot indít a CIA

John Brennan, a CIA igazgatója alapos felülvizsgálatot rendelt el a hírszerzési ügynökség szerkezeti felépítésével kapcsolatban, arra kérve a szervezetet, hogy közelről és őszintén nézzenek magukra – írja a CNN.

Brennan levélben közölte a belső vizsgálatot. Az ügynökség csütörtökön hozta nyilvánosságra a levél nem titkos részeit, melyek szerint a vizsgálat oka az összetett nemzetbiztonsági kihívások egyre növekvő száma.

„Sokszor említettem már az elmúlt években, hogy egyre nagyobb a meggyőződésem, eljött az idő, hogy ismét megnézzük, hogyan működünk ügynökségként" - írta Brennan egy szeptember 24-én keltezett levélben. Hozzátéve, hogy a vizsgálat a CIA struktúráját és az ügyek végrehajtásának módjait tanulmányozza majd.

A vizsgálatot végzők feladata a CNN szerint, hogy olyan lehetőségeket találjanak, amivel összefogni lehet a szerteágazó hírügynökséget. A szervezet jelenleg négy nagyobb részlegre van osztva. Például a titkosszolgálati információkat összegyűjtő szervezet el van különítve attól, ami az összegyűjtött adatokat elemzi. Ennek kapcsán – bár ez még az amerikai hivatal szerint nem hivatalos – az ügynökséget témák szerint osztanák fel, így pedig a két fenti rész együtt dolgozna.

„Az integrációra való igény sosem volt nagyobb. Az összetett nemzetbiztonsági ügyek, amelyekkel ma szembenézünk, és ezeknek a hivatalos és földrajzi határokon átnyúló mértéke kihívást jelentenek a képességeinknek. Annak, hogy ki tudjuk használni azoknak a lehetőségeink teljes skáláját, amit a CIA-nek biztosítania kell"- írta Brennan, utalva az Iszlám Állam és az al-Kaidához köthető Khorasan csoport térnyerésére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.