Belpolitikai viharban szavaz Nagy-Britannia

Sorsdöntő napokat él át a szigetország, ahol csütörtökön meghatározó európai parlamenti és részleges helyhatósági választásokat rendeznek. Míg előbbinek az eredményeit csak a többi EU-tagországot bevárva vasárnap este hozzák nyilvánosságra, a községtanácsi voks kimenetele már pénteken világossá válik és világos jelzést ad a Munkáspárt teljesítményéről.

A municipális választáson 34, többségében hagyományos megyei önkormányzat (Lancashire, Derbyshire, stb.) több mint 2300 képviselői helyéről döntenek. A legvészesebb forgatókönyv szerint a Munkáspárt jelenlegi 445 mandátumából kétszáznak is búcsút mondhat.

A Konzervatív Párt szempontjából különösen fontos, hogy jelképes jelentőségű munkáspárti támaszpontok bevételével megszilárdítsa észak-angliai pozícióját. A tényleges helyek betöltésénél és a „tanácsházák” döntéshozó testületének vezetésénél jobban érdekli a közvéleményt a szavazatok eloszlása.

Amikor ugyanezekről az önkormányzatokról négy évvel ezelőtt szavaztak, a toryk 40, a Munkáspárt 27,6, a Liberális Demokraták pedig 25 százalékot kaptak.

Választási szakértők szerint a Munkáspárt ezúttal könnyen szorulhat szégyenszemre a konzervatívok és libdemek mögé a helyhatósági, illetve a konzervatívok és az EU-ellenes UK Independence Party mögé az EP-próbatételen.

A választások eredményét meg sem várva valóságos összeesküvés indult Gordon Brown kormányfő ellen, aki két évvel ezelőtt vette át a stafétabotot az ugyancsak kiszekírozott Tony Blairtől.

Miközben Brown az esedékes, de négy kormánytag eheti távozási szándékbejelentése után elkerülhetetlenné is vált átalakítást készíti elő, ismeretlen „tettes” egy e-mailt köröz a munkáspárti frakció képviselői között.

A rövid levél így szól: „Kedves Gordon, az elmúlt 12 évben a kormány tagjaként és korábban is óriási szolgálatot tettél az országnak és a Munkáspártnak, amit széles körben nagyra értékelnek.

Most azonban azért írunk Neked, mert úgy érezzük, a jelenlegi politikai helyzetben azzal segítenél legtöbbet a Munkáspártnak és az országnak, ha pártvezetői és kormányfői tisztségedről lemondanál, lehetővé téve, hogy egy új vezető irányításával készüljünk fel a következő parlamenti választásra”.

A honatyák biztosítékot kaptak arra, hogy hacsak az aláírók száma nem éri el az ötvenet, nevük nem kerül nyilvánosságra. Hatalmon lévő kormányfőt nem könnyű kiakolbólítani a Downing Street 10.-ből. A lázadók szempontjából a legegyszerűbb lenne, ha Brown önként távozna, nem feltétlenül azonnal, esetleg a nyár végén.

Egy másik változat szerint legalább hatvan munkáspárti képviselő támogatása esetén bizalmatlansági indítvány nyújtható be a kormány ellen. Ebben az esetben nincs más megoldás, mint a parlament feloszlatása és új választás kiírása. A munkáspárti statútum alapos ismerői szerint mindössze 23 nap kell egy új Labour vezető megválasztásához.

Gordon Brown négy miniszteriális kollégája bántó lemondása után sem gondol a törülköző bedobására. Mint többször, legutóbb szerdán a kormányfői interpellációk során is hangoztatta,  két feladatot is el kell végeznie: a recesszióból való kilábalást, illetve az elszámolási botrány nyomán a parlamenti költségtérítési rendszer reformját.

A woman prepares to vote at a polling station in the remote village of Biggin, northern England, June 4, 2009. British Prime Minister Gordon Brown faced a new test of his leadership in European and local elections on Thursday, with rebels in his ruli
A woman prepares to vote at a polling station in the remote village of Biggin, northern England, June 4, 2009. British Prime Minister Gordon Brown faced a new test of his leadership in European and local elections on Thursday, with rebels in his ruli
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.