Belőttek a szomáliai elnöki palota területére

Aknagránát csapódott a szomáliai elnöki palota területére hétfőn, és megölt négy ugandai békefenntartót, nyolc embert pedig megsebesített.

A lövés feltehetően a lázadó as-Sabab miliciától érkezett, amely nyolc napja újból heves harcot vív Mogadishuban a kormányerőkkel.

Az elnöki palota nagy területen helyezkedik el, és az aknagránát az Afrikai Unió békefenntartóinak állomáshelye közelében csapódott be - közölte a békefenntartók szóvivője.

A szomáliai fővárosban nyolc napja váltak ismét hevessé a harcok, miután az al-Kaidával szövetséges as-Sabab szóvivője bejelentette, hogy szervezete új, heves támadást indít a szomáliai kormányerők és a külföldi békefenntartók ellen. A szélsőséges szervezet harcosai egy hete megrohamoztak egy szállodát az elnöki palota közelében, s megöltek harminckét embert, köztük négy parlamenti képviselőt.

A Somália középső és déli részének nagy részét ellenőrzése alatt tartó as-Sabab meg akarja dönteni az amerikai támogatást élvező, de így is gyenge kormányt, és szigorú iszlám törvények szerint akarja kormányozni az uralma alá hajtott területeket.

A hétfői mogadishui harcokban hat polgárai személy halt meg. Azóta, hogy a harcok újból fellángoltak augusztus 23-án, a fővárosban több mint 70 civilt öltek meg, és legalább 230-at megsebesítettek - közölte Ali Muse, a városi mentőszolgálat vezetője.

Sejk Serif Ahmed államfő további külföldi segítséget kért a szélsőségesekkel vívott harchoz. - Nem lehet elvárni a rosszul felszerelt kormányerőktől, hogy visszatartsák az al-Kaida-as-Sabab szövetséget, amely az egész térséget destabilizálni akarja - mondta.

A múlt heti, szállodát ért támadást az iraki, jemeni és afganisztáni erőszakhoz hasonlította, hozzáfűzve, hogy a szomáliai kormány hasonló, ha nem  hatalmasabb ellenséggel néz szembe, mint az említett országok irányítói, de sokkal kisebb erőforrásai vannak, mint azoknak, és kevesebb támogatást kap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.