Belmohtar életben lehet, a harmadik francia már meghalt

Vasárnap meghalt a harmadik francia katona is Maliban, közölte a francia védelmi minisztérium. Nem erősítették meg azonban a csádi hadsereg állítását, mely szerint a katonák megölték az egyik legkeresettebb dzsihádistát, Mohtar Belmohtart, a januári algériai túszdráma kitervelőjét.

A francia védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy a mali misszió során meghalt a harmadik francia katona is: Cedric Charenton tizedest akkor lőtték le, amikor a katonák egy iszlamista búvóhelyre csaptak le Adrar des Ifoghas hegyei között. A francia hadsereg szóvivője szerint ez volt az eddigi legádázabb összecsapás, amelyben összesen tizenkét iszlamistát öltek meg. Nem tudta megerősíteni azonban a csádi hadsereg állítását, mely szerint sikerült megölniük az al-Kaida parancsnok Mohtar Belmohtart, a januári algériai túszdráma kitervelőjét az Ametetai-völgyben. A szóvivő elmondta, hogy nagyon fanatikus ellenséggel van dolguk, akik nem hátrálnak meg, ráadásul rakétákkal, gépfegyverekkel és AK47-es támadófegyverekkel vannak felszerelkezve.

Franciaország januárban avatkozott be Maliban, miután az ország északi részét elfoglaló iszlamisták már a fővárost, Bamakót fenyegették. A városokból sikerült kiűzni a szélsőségeseket, akik ezek után a környező hegyekbe, illetve sivatagi búvóhelyeikre menekültek. A nyugati országok attól tartanak, hogy Mali az iszlamisták számára rejtekhellyé, illetve komolyabb támadások kiindulópontjává válhat.

Korábban már többször is elterjedt, hogy az „elfoghatatlan” Belmohtart megölték, de a hírek egyszer sem bizonyultak igaznak. Ezért óvatos Franciaország is. Bár egy nappal korábban Idriss Deby csádi elnök bejelentette azt is, hogy katonái a Szaharában megöltek egy másik befolyásos al-Kaida tagot is, Abdelhamid Abou Zeidet. Ha mindez igaz, akkor sikerült likvidálni az al-Kaida mali vezetését, viszont kérdéses, hogy mi lesz annak a hét francia túsznak a sorsa, akiket egy csoport Észak-Maliban tart fogva.

Rudy Attalah, korábban Afrikára specializálódott terrorizmusellenes amerikai szakértő, jelenleg egy kockázatelemző cég vezetője szkeptikusan fogadta a csádiak állításait. Szerinte Belmohtar nagyon ügyelt arra, hogy ne ugyanazon a területen működjön, mint Abou Zeid. Inkább az állhat a háttérben, hogy a csádi elnök szeretné elterelni a figyelmet arról, hogy a hadműveletben 26 katonájuk meghalt, nyilatkozta a Reutersnek.

Az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM)  szervezet megesküdött, hogy bosszút áll a francia csapatok támadásai miatt. A csempésztevékenysége miatt Mr. Marlboroként is elhíresült Belmokhtar az egyik legkeresettebb dzsihádista lett, miután az algériai In Amenas-i gázmezőt támadás érte, amelyben több mint hatvan ember – köztük sok külföldi – meghalt. Abou Zeidot az egyik legkegyetlenebb AQIM-tagnak tartják, állítólag 2008 óta húsz nyugati elrablásáért felelős: 2009-ben egy brit, 2010-ben pedig egy 78 éves francia férfit meg is ölt.

Tuareg katonák Gao városánál. A csádi bejelentés mögött nem katonai siker, hanem inkább figyelemelterelés állhat
Ethnic Tuareg Malian soldiers under the command of Col. El Hadj Ag Gamou pose for a picture before departing on a patrol in Gao, March 3, 2013. REUTERS/Joe Penney (MALI - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.