Belgrádot hidegen hagyja a koszovói évforduló

„Ez csak egy jelentéktelen időpont, amikor a koszovói intézmények kísérletet tettek az elszakadásra területünktől. A közeljövőben már senki sem fog emlékezni erre a dátumra” – jósolta Vuk Jeremics szerb külügyminiszter egy belgrádi sajtótájékoztatón

A szerb külügyminiszter szerint Belgrád nem törődik Koszovó függetlenségének közelgő első évfordulójával, inkább a kérdés kompromisszumos megoldása foglalkoztatja.

„Ez csak egy jelentéktelen időpont, amikor a koszovói intézmények kísérletet tettek az elszakadásra területünktől. Meg  vagyok győződve arról, hogy a közeljövőben már senki sem fog  emlékezni erre a dátumra” – mondta pénteken Vuk Jeremics szerb külügyminiszter egy belgrádi sajtótájékoztatón, amelyen minisztériuma elmúlt héthavi  teljesítményéről számolt be. „Folytatjuk a erőfeszítéseinket egy stabilitást teremtő kompromisszum érdekében” – tette hozzá.

Jeremics pontosította Borisz Tadics szerb elnök csütörtöki kijelentését, amely szerint Belgrád nem akarja megakadályozni  Koszovó belépését az olyan nemzetközi pénzügyi szervezetekbe, mint a  Nemzetközi Valutaalap és a Világbank. „Szerbia nem támogatja az  úgynevezett Koszovói Köztársaság csatlakozását a nemzetközi pénzügyi  intézményekhez. Csakis a tartomány státusáról szóló tárgyalásokon megszülető kompromisszum keretében kész elfogadni a csatlakozását  ezekhez a szervezetekhez” – mondta.

Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki a függetlenségét. Ezt  eddig 54 ország, köztük az Egyesült Államok és – öt tagállam kivételével – az Európai Unió is elismerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.