Belgrádnak nem szóltak Orbánék a határátkelők lezárásáról

A magyar kormány nem egyeztetett a szerb hatóságokkal arról, hogy mi fog történni a határvédelmi szigorítások után, azaz hogy melyik határokat fogja lezárni, és senki nem számított arra, hogy ennyi ember reked majd a "senki földjén" - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden Horgoson.
Hozzátette: arról nem tudtak, hogy lezárják a forgalom elől az új horgosi és a királyhalmi átkelőt.

"Bennünket hivatalosan senki nem értesített. Tudomásunk van arról, hogy állítólag 48 órán át lesz zárva, de hivatalosan ezt senki nem közölte a szerb hatóságokkal" - mondta a szerb miniszter.

Elmondta, hogy attól tart, a dolgok "kicsúszhatnak a hatóságok ellenőrzése alól". Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy Magyarország mégis megnyitja a határt.

"Szerbia nem utasíthatja Magyarországot semmire, így arra sem, hogy kinyissanak vagy lezárjanak egy határátkelőt. Arra sem utasíthatjuk viszont őket, hogy humánusak legyenek, és viselkedjenek úgy, mintha az Európai Unió tagjai lennének" - fogalmazott a szerb tárcavezető.

"Ezek az emberek a hivatalos átkelőt akarják használni" - mutatott a miniszter azokra a migránsokra, akik a régi horgos-röszkei átkelőnél várakoztak.

"Milyen más lehetőségeik vannak? Embercsempészet? A kerítés átvágása? A hivatalos magyar álláspont szerint azért emeltek kerítést, hogy megakadályozzák a bűncselekményeket, a csempészetet, és hogy ellenőrizni lehessen ezeknek az embereknek a mozgását is" - fogalmazott Aleksandar Vulin.

Elmondta, hogy Szerbia élelmiszerrel, vízzel, ruhával és a szükséges tisztálkodási eszközökkel látja el a migránsokat, valamint ha szükség lesz rá, kisebb ideiglenes befogadóközpontokban helyezik el őket különböző vajdasági településeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.