Belgrád elengedi a koszovói szerbek kezét

Szerbia a jövő évtől nem ad kettős járandóságot a koszovói szerbeknek. Az 1980-as évek óta létező dupla fizetéssel az elvándorlásnak akartak gátat vetni.

Szerbia jövő évi központi költségvetése már nem biztosít forrásokat a közigazgatásban, az egészségügyben és az oktatásban dolgozó koszovói szerbek kettős járandóságának kifizetésére – jelentette a Vecernje Novosti című belgrádi lap.

Diana Dragutinovic szerb pénzügyminiszter szerdán megerősítette, hogy 2009-től eltörlik azt a kettős járandóságot, amelyet Belgrád közel 12 800 koszovói szerbnek fizetett 2003 óta. A koszovói közalkalmazottak és köztisztviselők jövő évtől már csak korlátozott illetménnyel számolhatnak.

A közszféra koszovói alkalmazottai számára még a 80-as években vezették be a kettős ellátmány rendszerét, abból a célból, hogy elejét vegyék a szerbek kivándorlásának Koszovóból. A volt Jugoszlávia felbomlása után, a 90-es években átmenetileg megszüntették a dupla fizetéseket.

Mindeddig teljes titokban tartották, hogy a szerbiai hatóságok mennyit költenek Koszovóra. A közelmúltban azonban félhivatalos forrásokból kiszivárgott, hogy Belgrád a jövőben évi 500 millió euróval kívánja támogatni a függetlenségét februárban egyoldalúan kikiáltó Koszovó szerb kisebbségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.