Belgrád ejtené az EU-t Koszovóért

– Ha az Európai Unió és Koszovó között kell választanunk, akkor Koszovót fogjuk választani – jelentette ki Tomislav Nikolic szerb államfő Stefan Füle bővítési EU-biztos belgrádi látogatása küszöbén.

Füle a látogatás előtt úgy foglalt állást, hogy Szerbiával akkor indulhatnak meg a csatlakozási tárgyalások, ha Belgrád kapcsolatai Koszovóval „hitelesen és láthatóan javulnak”. Válaszul Nikolic hangsúlyozta: ha Brüsszel a szerb uniós csatlakozás feltételeként Koszovó függetlenségének szerb elismerését jelöli meg, akkor Belgrád „elutasítja az európai utat”. Az államfő hozzáfűzte, hogy országa akkor sem változtat a „déli szerb tartománnyal” kapcsolatos mostani álláspontján, ha emiatt Brüsszel „száz évig megakadályozza a szerb EU-tagságot”.

Nikolic egyben kérte Brüsszelt, hogy változtassa meg a szervezet csatlakozási stratégiai okmányában szereplő  megfogalmazást, amely szerint tiszteletben kell tartani Koszovó területi integritását. E megfogalmazással ugyanis Belgrád szerint Brüsszel elismeri Koszovó függetlenségét, ami Szerbia számára elfogadhatatlan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.