Belengette az előrehozott választásokat Necas

Hétfőig tarthat a prágai időjáték: a cseh miniszterelnök bedobhatja a törölközőt, ha nem áll össze a stabil kormánytöbbség. A kártyákat a Közügyek (VV) korrupciós ügye, illetve a párt szakadárjai keverték meg.

A kormányválságot csak akkor háríthatjuk el, ha a Közügyekből (VV) kilépett Karolína Peake hétfőig képes lesz új frakciót alapítani, amelyhez a házszabály szerint legalább tíz képviselő szükségeltetik. Csak így maradhat meggyőző kormánytöbbségünk. Ha ez hétfőig nem sikerül, akkor a Polgári Demokrata Párt (ODS) június végére előrehozott választások kiírását kezdeményezi – jelentette ki Petr Necas cseh kormányfő, pártelnök. Közölte azt is, hogy a legkisebb kormánypárttal, a Közügyekkel már nem kívánnak közösködni, mert két vezetőségi tagja bűntetteket követett el.

A cseh kormány politikája és tagjai ellen tiltakoznak Prágában, egy márciusi tüntetésen
Protesters holding pictures of Czech Government members take part in a demonstration opposing the government's reforms in Prague March 19, 2012. The banner reads "Stop government". REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

A nevezett politikus asszony azután döntött a kilépésről, hogy a bíróság első fokon korrupció miatt feltételes börtönbüntetésre ítélte Vít Bártát, a VV frakcióvezetőjét, háromévi elzárásra pedig a párt egyik parlamenti képviselőjét. Egyelőre hatan határoztak hozzá hasonlóan, velük és további csatlakozókkal Karolína Peake kormányprogramot támogató platformot kíván létrehozni a prágai alsóházban. Radek John, a VV elnöke szerint ha a miniszterelnök az előrehozott választások mellett dönt, akkor ő lesz felelős érte, hogy a baloldal győzni fog, és akár a kommunisták is visszatérhetnek a hatalomba – vélekedett.

A kétszáz fős prágai alsóházban a hárompárti jobbközép kormánykoalíciónak jelenleg 116 mandátuma van. Ebből huszonnégy a kettészakadás előtt a VV-frakciót illette meg. Az e heti felmérések szerint az előrehozott választásokon a cseh szocdemek (CSSD) 37, a kommunisták (KSCM) húsz százalék körüli támogatottságot érnének el. Az ODS 18, a TOP 09 11,5 százalékot szerezne, a VV viszont alig kettőt. Visszakerülne viszont a két évvel ezelőtt kibukott Cseh Kereszténydemokrata Néppárt (KDUCSL) 5,5 százalékkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.