Belehalt a fenyítésbe a sorkatona, lemondott a miniszter

Le kellett mondania a tajvani védelmi miniszternek, mert belehalt a fenyítésbe egy leszerelés előtt álló sorkatona, akinek a tűző napon kellett felüléseket, fekvőtámaszokat és békaügetést végeznie.

Tajvan szigetén a július eleji eset óta nem szűnő lakossági tiltakozásokon, többezres tüntetéseken követelik a felelősök megbüntetését, Ma Jing-csiu elnök már a múlt hét közepén bocsánatkérésre kényszerült. A belpolitikai botránnyá dagadt ügy Kao Hua-csu miniszter fejébe került, helyét Andrew Jang foglalta el, aki az első civil ezen a poszton Tajvanon.

A személycserét bejelentő tajpeji sajtóértekezleten Csiang Ji-hua kormányfő úgy fogalmazott, a lépés válasz a közvélemény elvárásaira. Ugyanakkor nem részletezte Kao lemondásának okát, körülményeit, nem válaszolt kérdésekre.

Az eddig nyilvánosságra került információkból annyi ismeretes, hogy az egyetemet végzett, 24 éves kiskatona, Hung Csung-csiu egy videofelvétel készítésére is alkalmas telefonnal érkezett vissza eltávozásáról a laktanyába. A fegyelmi vétségért a tűző napon végzett felülésekkel, fekvőtámaszokkal és békaügetéssel kellett bűnhődnie.

Állítólag közben panaszkodott, de feljebbvalója nem engedett. Három napja volt a leszerelésig, amikor a fogdában - Tajpej külvárosában - végül meghalt. A hadsereg illetékesei már korábban nyomozást indítottak, és négy tisztet, köztük az érintett 542-es számú páncélos dandár helyettes parancsnokát már őrizetbe vették. További 26 katona kapott fenyítést.

Tajvan 2015-re teljes mértékben önkéntesekből álló hadsereget szeretne, de a fegyveres erők toborzásért felelős központjának igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az eset minden bizonnyal visszaveti az átállás ütemét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.