Sógorcsontváz lapult a miniszter szekrényében

Pavol Pavlis szlovák gazdasági miniszter azonnali hatállyal lemond a tisztségéről. Erről még ma tájékoztatja a kormányfőt – jelentette be a tárca szóvivője.

Mint Miriam Ziaková mondta, a miniszter a politikai kultúra szabályait szem előtt tartva távozik, nem akar ártani a kormánypártnak, amelynek egyébként Robert Ficóhoz hasonlóan az alapító tagja. 

Döntésében az is sokat nyomott a latban, hogy a Sme valóságos lejárató kampányt indított ellene – tette hozzá. Az pozsonyi lap az elmúlt napokban több oknyomozó riportban számolt be arról, hogy Pavol Pavlis, korábban államtitkárként, alig egy éve pedig tárcavezetőként a befolyását érvényesítve segítette sógora cégét. A Sitis, amelynek egyetlen tulajdonosa Dávid Sipos, közbeszerzési pályázatok nélkül több százezer eurós megrendelést kapott a minisztériumtól és több cégtől is.

Ezt a rokoni szálat a miniszter egészen az elmúlt napokig tagadta, de a Sme által feltárt tények mindenben megcáfolták.

Robert Fico kormányából három és fél év alatt immár öten távoztak. Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter ugyancsak korrupciógyanús ügyek miatt mondott le, Dusan Caplovic az oktatásügyi, Tomás Malatinský, a gazdasági tárca vezetője sok bírálatot kapott, főleg ezek miatt távoztak mindketten.

Peter Pelegríni volt oktatásügyi minisztert pedig házelnökké választották, miután elődjéről, Pavol Paskáról tavaly kiderült, hogy a korrupciógyanúba keveredett Medical Group SK igazgatótanácsának a tagja volt.

Az ellenzéki képviselők dokumentumokkal igazolták, hogy házelnökként sem szakított a céggel, különböző jogi kiskapukon át továbbra is jelentős nyereségrészesedéshez jutott, amelyet azonban a vagyonnyilatkozataiban letagadott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.