Tagadta, hogy korrupt lenne, mégis lemondott az olasz miniszter

A családtagjainak vállalkozók által juttatott ajándékok és előnyök miatt kényszerült lemondásra pénteken Maurizio Lupi, az olasz kormány infrastrukturális és közlekedésügyi minisztere.

Lupi a római parlament alsóházában bejelentett lemondása során elutasította a korrupciós vádakat, azt hangsúlyozva, hogy az ügyészség nem indított vizsgálatot ellene.

A 2014 februárjában megalakult Renzi-kormány miniszterének a távozását az ellenzék követelte azután, hogy a héten az olasz hatóságok több mint ötven személyt vettek őrizetbe a közberuházások során felmerült korrupció ügyében. Az olasz közigazgatás magas beosztású vezetői és vállalkozók is vannak köztük. Maurizio Lupi kezdetben kizárta lemondását, a vele szembeni parlamenti bizalmatlansági szavazást azonban nem várta meg.

A korrupt állami menedzserek és vállalkozók közötti lehallgatott és az olasz sajtóban közölt telefonbeszélgetésekben Maurizio Lupi is szerepelt. A miniszter egyebek közt szívességet kért, hogy fia számára megfelelő munkahelyet találjon. A sajtóban megjelent információk szerint Lupi családtagjai több alkalommal ajándékokat kaptak a közbeszerzésekben részt vevő vállalkozóktól. Maurizio Lupi a parlamentben tartott védekezésében kijelentette, hogy az a vállalkozó, aki 3500 eurót (több mint másfél millió forintot) érő órát ajándékozott a miniszter fiának, ezt "a család barátjaként" tette.

Maurizio Lupi a 2013-ban alakult, Új Jobbközép (NCD) nevű kisebbik kormánypárt minisztere volt. Utódjának a neve még nem ismeretes. Az sem kizárt, hogy a tárcát ideiglenesen Matteo Renzi miniszterelnök veszi magához. Az NCD korábbi agrárminisztere, Nunzia De Girolamo is korrupciós vádak miatt távozott a Letta-kormány idején, 2014 januárjában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.