Békülnének a muzulmánok és a thaiföldi kormány

A thaiföldi kormány és a muzulmán felkelők írásban is megállapodtak egymással: béketárgyalásokba kezdenek.

Történelmi megállapodás született Kuala Lumpurban: a thaiföldi kormány és a Nemzeti Forradalmi Front (NRF) felkelő csoport aláírta a béketárgyalásokról szóló megállapodást. Najib Razak malajziai miniszterelnök szerint a találkozók két héten belül már folytatódnak is Kuala Lumpurban, és a békefolyamatban Malajzia közvetítőként lép fel. Malajziának ebben már van gyakorlata, tető alá hoztak ugyanis egy békemegállapodást a Fülöp-szigeteki kormány és a muzulmán felkelők között tavaly októberben.

Az aláírt dokumentum részleteiről egyelőre nem szivárgott ki semmi, így azt sem tudni, hogy a tűzszünet szerepel-e a tervben.

A két fél már korábban is próbálkozott a békefolyamattal, de ez az első alkalom, hogy írásba is foglalták szándékukat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal béke lesz, az NRF – az 1960-as években alakult Pattani maláj Felszabadítási Nemzeti Front (BNPP) szárnya - ugyanis csak egy a felkelő csoportok közül.

Biztonsági szakemberek szerint a muzulmán maláj kisebbség gyakran kap utánpótlást Észak-Malajziából, írja a Reuters. A maláj kormány ezt tagadja, de a feltételezés eddig eléggé megmérgezte a két ország kapcsolatát.

A turizmus mellett a thaiföldi kaucsuktermelés is megszenvedi a konfliktust, a felkelők ugyanis a munkásokat is megtámadják, sőt, volt, hogy le is fejezték őket. Ha sikerrel járnának a tárgyalások, akkor tovább fejleszthetnék a felkelők célpontjává vált térségbeli út- és vasútvonalakat is.

A konfliktus 2004-ben újult ki a főleg muzulmán malájok lakta területeken, azóta több mint ötezer ember esett áldozatul a zavargásoknak, merényleteknek. A buddhista többségű Thaiföld déli tartományaiban élő muzulmánok nagyobb autonómiát szeretnének. Egyelőre erőszakos eszközökhöz nyúltak, mindennapossá vált a civilek és a biztonsági erők elleni bombatámadás és lövöldözés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.