Békülékeny beszédet mondott Ferenc pápa

A 79 éves katolikus egyházfő karácsonyi beszéde annak ellenére is jóval szelídebb volt a tavalyinál, hogy idén jelentős pénzügyi botrányok rázták meg a Vatikánt.
A beszéd utalt ugyan a botrányokra, válsághelyzetekre, de Ferenc ezúttal elsősorban azt hangsúlyozta, hogy mindez esélyt jelent az önvizsgálatra és arra, hogy visszatérjünk a valódi szolgálathoz, hogy még jobban figyeljünk önmagunkra, másokra és Istenre. A tavalyi, az egyház felső funkcionáriusait számon kérő, élesen önkritikus beszéd után a mostani békülékeny beszédnek tűnt – talán azért, mert a jövőre a katolikus egyház a megbocsátás és a kegyelem évét tartja.

Ferenc pápa két nappal azután tartott karácsonyi beszédet – emlékeztet a Guardian –, hogy Tarcisio Bertone olasz bíboros körül kitört egy hatalmas botrány, Bertonét legalábbis megvádolták, hogy csak azért ajánlott fel 150 ezer eurót a Vatikán által fenntatott Bambino Gesú kórház számára, hogy feledtesse, a kórház pénzét használta nagy vatikáni rezidenciája felújításához. A bíboros – aki XVI. Benedek idején camerlengóként, bíboros kamarásként a második legnagyobb hatalmú ember volt a Vatikánban – tagadta, hogy illegálisan használta volna fel a pénzeket és hogy bármivel tartozna a kórháznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.