Békét kötöttek Dél-Szudánban

Huszonnégy órán belül éketbe lép a tűzszünet, de lesz átmeneti egységkormány, választások és új alkotmány is.
A béke aláírása előtt Isten segítségét kérik a szerződő felek
A béke aláírása előtt Isten segítségét kérik a szerződő felek
Goran Tomasevic / Reuters

Sikerült békemegállapodást kötnie Dél-Szudánban a december óta harcoló két félnek, Salva Kiir elnöknek és Riek Machar volt elnöknek, az ellenzéki lázadók vezetőjének. Az etióp közvetítéssel összehozott megállapodás szerint a függetlenségét tavalyelőtt kiáltó kelet-afrikai országban huszonnégy órán belül tűzszünet lép életbe,átmeneti egységkormány alakul, választásokat írnak ki, de Dél-Szudánnak új alkotmánya is lesz.

Az etnikai színezetű harcok decemberben törtek ki, amikor egy fővárosi, dzsúbai kormányülésen leadott lövések után Kiir puccskísérlettel vádolta meg Machart, akit fél évvel azelőtt menesztett az egész kormánnyal együtt. A konfliktus Dzsúbáról  a  szövetségi államokra is átterjedt. Több ezer ember meghalt, közel egymillió pedig fökdönfutóvá vált a világ egyik amúgy is legszegényebb országában. A békemegállapodás nyomán az ENSZ azonnal a segéylek beengedésée szólította fel Kiir és Mavhar erőit. A világszervezetnek körülbelül 8500 békefenntartója van Szudánban, de ők sem tudták megakadályozni, hogy a konfliktus humanitárius katasztrófa szélesedjen.

Machar a konfliktus fél éve alatt következetesen azt állította, hogy Kiir a hatalom kisajátítására törekszik. A volt alelnök nuer, Dél-Szudán második legnagyobb törzshének a tagja, Kiir viszont a legnagyobbhoz, a dinkához tartozik. Mindkettejük mögött felsorakoztak másik törzsbeli erők is.

Az Egyesült Államok által most áttörésként értékelt megállapodás előtt Dél-Szudánban egyszer már volt béke a konfliktus alatt, de ez januárban néhány nap után meghiúsult. Kiir és Machar akkor kölcsönösen a tűzszünet megszegésével vádolta meg egymást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.