Békeszerződést akar aláírni Oroszország és Japán

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő nem tárgyalta meg részleteiben a Kuril-szigetek hovatartozásának problémáját Szocsiban, de megegyezett arról, hogy júniusban a G8-csoport csúcsértekezleten ismét találkoznak - közölte szombaton az orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Peszkov a szűkszavú tájékoztatás során hozzátette, hogy az orosz-japán egyeztetések szakértői szinten folynak. Azt is elmondta, hogy októberben vagy novemberben Vlagyimir Putyin Japánba látogat.

A japán kormányfő az orosz elnöki szóvivő által mondottakhoz képest pozitívabb és konkrétabb eredményekről számolt be a sajtónak. Abe Sindzó kijelentette, hogy Tokió és Moszkva amilyen gyorsan csak lehet, valamennyi összetett problémát meg akarja oldani, így békeszerződést is alá akar írni. A jelenlegi helyzetet "rideg valóságként" jellemezte, hozzátéve, hogy mindenképpen és mielőbb meg kell oldani a problémát, azt nem akarják a következő nemzedékre hagyni.

A konzervatív Abe - aki a vitás területi kérdések megoldását programjának egyik fő pontjává tette - jó viszonyt akar kiépíteni Putyinnal egy reménybeli békeszerződés megkötése érdekében. Putyin a japán miniszterelnökkel Szocsiban folytatott tárgyaláson azt hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztése megteremti a bonyolult nemzetközi kérdések megoldásának előfeltételeit. A külügyi-, és védelmi tárcák közötti politikai együttműködést nagyon fontosnak tartotta és úgy értékelte, hogy a két ország közötti bizalomerősítést szolgálja.

A múlt pénteken Tokióban külügyminiszter-helyettesi szinten tartották meg az Oroszország és Japán közötti békeszerződésről szóló konzultációk első fordulóját. A két ország a második világháború befejezése óta, több mint 68 éve nem kötött egymással békeszerződést a Kuril-szigetek hovatartozásáról folyó vita miatt.

Az Ohotszki-tenger és a Csendes-óceán határán található vulkanikus szigetcsoport négy déli tagjára - Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomaira - Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. A Szovjetunió megszállta a szigeteket Japán második világháborús veresége után. Japán visszaköveteli a Kuril-szigeteket.

Az orosz államfő ötödik alkalommal találkozott és tárgyalt a japán miniszterelnökkel azóta, hogy 2012. május 7-én harmadszor is elfoglalta az államfői posztot. A megbeszélések különböző nemzetközi fórumokon és legutóbb Abe Sindzó tavaly áprilisi moszkvai látogatása alkalmával zajlottak. Utóbbi tárgyalásokon született megállapodás arról, hogy felgyorsítják a békeszerződés kidolgozását célzó tárgyalásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.