Békés tüntetés „sajnálatos” melegveréssel

Három évig tartó sikertelen próbálkozás, betiltások sora után vasárnap megtartották Belgrád központjában a büszkeségnapi melegfelvonulást. Ezen számos kormánypárti és ellenzéki politikus, nagykövet, művész is részt vett. A rendőrség által lezárt városközpontban csupán kisebb incidensekre került sor.

Sajtóértesülések szerint a csendőrök megverték Alekszandar Vucsics szerb kormányfő fivérét és annak biztonsági kíséretét. Az eset akkor történt, amikor Andrej Vucsics és a miniszterelnök biztonsági szolgálatának két tagja át akart haladni a rendőrségi kordonon, majd igazoltatásukat követően tisztázatlan körülmények között összetűzésre került sor. A kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján arról beszélt: a békés felvonulással Szerbia bebizonyította, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt és az emberi jogokat. Fivérével kapcsolatban annyit mondott, a „sajnálatos eset" során a hatóságok túllépték hatáskörüket, amiért elnézést kértek, és az esetnek nem lesznek jogi következményei.

A szerb fővárosban 2001-ben tartottak először melegfelvonulást, akkor ultranacionalisták és futballszurkolók támadása, valamint a megkésett rendőrségi reagálás miatt a felvonulás résztvevői közül többen is megsérültek. Több sikertelen kísérlet után legutóbb 2010-ben tartották meg a rendezvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.