Békés kínai felemelkedés

Kína soha nem fog erőt alkalmazni céljai elérése érdekében, területi vitáit pedig békésen akarja rendezni - mondta Hszi Csin-ping, a számos szomszédjával viszályban álló ázsiai nagyhatalom elnöke hétfőn.

Hszi az ausztrál parlamentben elhangzott felszólalásában hangsúlyozta: Kínának békére van szüksége ahhoz, hogy folytatódhasson fejlődése, és a történelem során egy felemelkedő ország sem tudta elérni céljait erő alkalmazásával - írja a Híradó.

A kínai elnök ezt egy nappal az után jelentette ki, hogy az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália vezetői a kelet-ázsiai területi viták békés rendezését sürgették, és Barack Obama amerikai elnök arra figyelmeztetett: az apró szigetek és zátonyok feletti viszályok "konfrontációk ördögi köréhez" vezethetnek a térségben. Kína Japánnal, valamint négy délkelet-ázsiai országgal áll területi vitában, és az utóbbi időben bírálói szerint egyre erélyesebben lép fel követelései érvényesítése érdekében.

Hszi ezzel szemben arról beszélt, hogy "a történelem azt mutatja, azok az országok, amelyek erővel akartak felemelkedni, végül elbuktak". Azt mondta, Kína elkötelezett a béke fenntartását illetően, és tárgyalással, párbeszéddel akarja rendezni a vitákat. Egyúttal azonban arra is figyelmeztetett, hogy "oda kell figyelni azokra a tényezőkre, amelyek megfoszthatnak bennünket a békétől".

Kína már egy évtizede hangoztatja, hogy felemelkedése békés lesz. Sok amerikai elemző azonban úgy tartja, hogy 2008 óta Peking egyre keményebben lép fel a nemzetközi porondon, miután pozíciói jelentősen megerősödtek a gazdasági válságot követően.

Hszi a hétvégi G20-csúcsot követően szólalt fel az ausztrál törvényhozásban, nem sokkal az előtt, hogy Tony Abbott miniszterelnökkel aláírtak egy kétoldalú kereskedelmi megállapodást, amely megkönnyíti az ausztrál áruk bejutását a kínai piacra, míg a kínaiak számára az Ausztráliában való befektetés előtt álló korlátokat csökkenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.