Bekérették Lengyelország moszkvai nagykövetét a szélsőjobboldali randalírozók miatt

Varsóban szélsőjobboldali fiatalok randalíroztak az orosz diplomáciai külképviseletnél. A lengyel külügy szerint a tüntetők tettükkel megsértették a genfi konvenciókat.

Bekérették az orosz külügyminisztériumba kedden Lengyelország moszkvai nagykövetét amiatt, hogy előző nap Varsóban szélsőjobboldali fiatalok randalíroztak az orosz diplomáciai külképviseletnél.

A tüntetők a lengyel függetlenség napja alkalmából tartott nacionalista felvonulás idején petárdákkal és üvegpalackokkal dobálták meg a nagykövetség épületét, és felgyújtották a képviselet kerítésénél lévő őrbódét. Egyesek közülük megpróbáltak átmászni a nagykövetség kerítésén. A tüntetők égő tárgyakkal dobálták meg az orosz kereskedelmi képviseletet, illetve a kulturális központot is, amely a nagykövetség közelében található.

A randalírozást elítélte a lengyel külügyminisztérium, amely szerint a tüntetők tettükkel megsértették a genfi konvenciókat.

Szélsőjobboldali fiatalok minden évben megrendezik a felvonulást a lengyel függetlenség napja alkalmából, és Varsó központja immár harmadik éve vált csatatérré emiatt. Hétfőn az autókat gyújtogató és petárdákat dobáló, símaszkot viselő tüntetőket a rendőrök gumilövedékekkel oszlatták szét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.