Bekérették a magyar nagykövetet a székelyföldi zászlóháború miatt

Elfogadhatatlan Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár nyilatkozata, amely ellentétben áll Románia és Magyarország stratégiai partnerségi kapcsolatával, valamint a jószomszédi viszony szellemiségével - olvasható a román külügyminisztérium közleményében.

A dokumentum Bogdan Aurescu román külügyi államtitkárt idézi, aki Németh Zsolt keddi nyilatkozatára reagált. A magyar államtitkár a Székelyföldön dúló „zászlóháború” ügyében azt kérte a román kormánytól: szüntesse be a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen.

Aurescu szerint Románia nem fogad el ilyen „sajnálatos beavatkozásokat", amelyek megsértik a román alkotmányos és törvényes kereteket. Szerinte Németh Zsolt a kijelentésével „egyértelműen az etnikai alapú területi autonómia" mellett foglalt állást, amelyet nem tesz lehetővé a román alkotmány, és amely nem része a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét szabályozó európai szabványoknak. „Ezért a román külügy határozottan elutasítja ezt a kezdeményezést" - olvasható a dokumentumban. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a román külügy bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy ismertesse a román fél álláspontját.

A bukaresti külügyminisztérium úgy véli, hogy Románia teljes mértékben teljesíti a nemzetközi megállapodásokban vállalt kisebbségvédelmi előírásokat, mi több, a kisebbségvédelem területén a „román modellt" nemzetközi szinten is elismerik.

Németh Zsolt részt vett kedden azon az ünnepségen, amelyen Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, „szimbolikus agressziónak” vagyunk szemtanúi. Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

A külügyi tárcát Victor Ponta román kormányfő kérte fel hivatalos állásfoglalásra az ügyben, Ponta korábban a maga részéről azzzal utasította el Németh Zolt kijelentését, hogy Románia nem tart igényt leckére senkitől, hogy miként alkalmazza a saját törvényeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.