Bekeményített az EP a rohingyák érdekében

Thaiföldet és Mianmart is határozatban szólította fel csütörtökön az Európai Parlament (EP), hogy segítsenek véget vetni a rohingya kisebbség üldöztetése és az embercsempészek tevékenysége miatt kialakult migrációs válságnak.
Az elmúlt másfél hétben Mianmarból (egykori nevén Burmából) és Bangladesből menekültek ezrei értek partot Indonéziában, Thaiföldön és Malajziában, vagy mentették ki őket a tengerből. Vélhetően további ezrek hánykolódnak a tengeren, miután a thai hatóságok fellépését követően az embercsempészek egyszerűen magukra hagyták utasaikat. Többségük a mianmari Arakán tartomány muszlim rohingya közösségéből való, amely az egyik legsúlyosabban fenyegetett etnikai kisebbség a világon.

Az embercsempészetben az EP szerint korrupt thai tisztviselők is részt vesznek, Bangkoknak pedig „véget kell vetnie a bűnbandákkal való összejátszásnak”. Najpjidónak pedig az EP szerint „változtatnia kell politikáján, és fel kell hagynia az (rohingyák ellen irányuló) üldözéssel és diszkriminációval”.

Az EP határozata rámutat, hogy az otthonaikat elhagyókat „embertelen körülmények között, táborokban tartják fogva Thaiföld déli részének őserdőiben, fogvatartóik kínozzák, éheztetik, halálra verik őket, váltságdíjat remélnek foglyaik családjaitól, vagy rabszolgának adják el őket”.

A rohingya muszlimok létszáma 7-800 ezerre tehető a többségében buddhista vallású, több mint ötvenmillió lelkes Mianmaron belül. Állampolgárságot nem kapnak, így hontalanként, gyakorlatilag jogfosztottként élnek. Az EP határozata arra is felszólítja az egykori Burmát, hogy maradéktalanul adjon a rohingyáknak állampolgárságot.

Malajzia miniszterelnöke, Najib Razak csütörtökön az egyik közösségi oldalon tudatta, hogy arra utasította a maláj flottát, hogy mentsék ki a bajba jutottakat, miután úgy véli: „alapvető emberi könyörületesség” az éhezők étellel és a betegek gyógyszerrel való ellátása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.