Békefenntartó misszió? Kína segít!

Hszi Csin-ping államfő közölte, Kína kész segíteni az Afrikai Uniónak (AU) békefenntartói misszióiban, valamint hozzájárulni az ehhez szükséges forrásokhoz, így az AU gyorsreagálású erőinek megteremtéséhez - jelentette be vasárnap Jacob Zuma dél-afrikai elnök azt követően, hogy Pekingben járt.

A dél-afrikai elnök a kérdést szóba hozta augusztus végi oroszországi látogatásán is. „Megvitattuk az együttműködést a békefenntartói küldetésekben, akárcsak azt, hogy támogassák a válságokban bevetendő afrikai gyorsreagálású erők megteremtését” – hangsúlyozta Zuma.

Maite Nkoana-Mashabane dél-afrikai külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek az elnök kijelentését értelmezve elmondta, hogy az afrikai erőknek szükségük van az öt legnagyobb fejlődő ország, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika közössége, a BRICS támogatására. „A segítség jelentheti a létrehozandó erők kiképzését, anyagi és pénzügyi támogatását" - tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem katonákra van szükség. Abból van bőven Afrikában ahhoz, hogy a katonai feladatokkal boldoguljanak.

A gyorsreagálású erők megteremtéséről az Afrikai Unió tavalyi csúcstalálkozóján határoztak a részt vevő országok képviselői. Eddig tizenegy ország jelezte, hogy kész katonákkal hozzájárulni annak létrehozásához - írja a Híradó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.