Béke a Szvat-völgyben

Tűzszünetben egyezett meg az iszlámábádi kormány a pakisztáni tálibokkal az ország északnyugati részén fekvő Szvat-völgyben. A béke ára a saría bevezetése volt. Iszlámábád szerint az erő nem elég a tálibok ellen.

Tűzszünetben egyezett meg az iszlámábádi kormány a pakisztáni tálibokkal az ország északnyugati részén fekvő Szvat-völgyben - jelentette be vasárnap újságíróknak egy magas rangú kormánytisztviselő, miután helyi törzsi vezetőkkel találkozott.

A lázadók a múlt vasárnap tíznapos egyoldalú tűzszünetet hirdettek meg a Szvat-völgyben a béketárgyalások idejére.

A Északnyugati Határ tartomány Malakand körzetében fekvő völgyben 2007 végén tört ki az iszlamista lázadás. A szélsőségesek ellenőrzésük alá vonták a területet, amely korábban az ország egyik népszerű turista célpontja volt. A lázadók és kormányhadsereg harcában ezerkétszázan haltak meg, 250-500 ezer lakos elmenekült onnét.

A tartományi kormány a béke érdekében a héten felajánlotta, hogy a Szvat-völgyben bevezessék az iszlám törvénykezést, a saríát. Az iszlámábádi központi kormány is hozzájárult később az egyezséghez, amely azonban riadalmat váltott ki a nyugati kormányokból és a pakisztáni közvélemény egy részéből is.

Sokan atól félnek, hogy , hogy a tűzszünet eredményeképpen  lesz még egy olyan vidék az országban, amelyben az al-Kaida terrorhálózat és a tálibok szabadon mozoghatnak. A kormány  arra hivatkozik, hogy velük szemben nem támaszkodhat csak az erőre.

A lázadók és a kormány korábban már többször kötöttek békemegállapodást, de ezek mind kudarcba fulladtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.