Bejött a norvég prostitúciótilalom

Amióta a szexuális szolgáltatásokat igénybevevőket illetve a futtatókat büntetik, csökkent az emberkereskedelem és a félelmek dacára nem nőtt a nők elleni erőszak sem, írta a Reuters.

Svédország után Norvégia 2009-ben tette büntethetővé a prostitúciót, de nem az örömlányokat sújtotta, hanem az ügyfeleket. Kritikusok akkor attól tartottak, hogy mindez az illegalitásba űzi a legősibbnek tartott szakma művelőit, és csak még kiszolgáltatottabb teszi a prostituáltakat.

Hasonló modellt vezettek be a finnek, a britek és a franciák is, akik szintén csak a szolgálatások igénybe vevőit büntetik. Norvégia azért különleges példa, mert itt a büntetés nemcsak az ország területén érvényes: norvég állampolgár külföldön sem vehet igénybe szexuális szolgáltatás, ha lebukik, akkor ott is büntető.

Más kérdés, hogy Thaiföldről vagy Kelet-Európából vajon ki jelentené fel őket? A büntetési tételek egyébként elrettentőek, Oslóban például 25 ezer koronával, vagyis 3300 euróval sújtható, akit rajtakapnak egy prostituálttal.

Az oslói kormány által összeállított és tegnap nyilvánosságra hozott tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy megnőtt volna a prostituáltak elleni erőszak. Ha nem vezették volna be a jogszabályt, akkor az ország könnyen az emberkereskedők egyik kedvelt európai célpontjává vált volna, így azonban ettől nem kell tartani. De van azért némi negatív hatása is, ismerik el a szerzők: mivel a büntetés miatt csökkent a kereslet a szexuális szolgáltatásokra, csökkentek az árak is, és így a főképp külföldről származó prostituáltak kerülnek nehéz helyzetbe. Eltérő az is, hogy hol mekkora támogatást kapnak a „lányok", hogy kikerüljenek ebből a miliőből.

Van, ahol a rendőrség aktívan megvédi őket, másutt megvárják, amíg a szociális ellátórendszer felfedezi őket. Bár a norvég táradalom korábban ellenezte a büntetőtételeket, alapjában változtatta meg a helyzetet egy dán prostituált nyílt levele, aki arról írt: ezt a szakmát senki sem választja önként, ha viszont az ügyfeleket kriminalizálják, akkor talán kevesebben kerülnek olyan helyzetbe, hogy ebből próbáljanak megélni.

Fontolgatták a jogszabály enyhítését a norvég kormánypártok is (a szigor még egy korábbi koalíció munkájának eredménye volt), de erre most valószínűleg nem kerül majd sor, mert a tanulmány egyértelműen azt bizonyítja: csökkent az igény és az utcán strichelő lányok száma is, amióta bevezették a büntetéseket. Ezt pedig mindenki jónak tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.