Bejegyezték a Basescu-pártot Romániában

A magát jobbközép alakulatként meghatározó új pártot 2013-ben kezdték szervezni az államfőhöz közel álló politikusok, miután az addig elnöki pártként emlegetett Demokrata Liberális Párt (PD-L) nem a Basescu által nyíltan támogatott Elena Udreának, hanem Vasile Blaga korábbi pártelnöknek szavazott bizalmat a párt tisztújító értekezletén.

Bejegyezték Romániában a Traian Basescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártot (PMP), miután a bukaresti táblabíróság szerdán jogerősen elutasította a pártbejegyzés ellen emelt óvásokat. A magát jobbközép alakulatként meghatározó új pártot 2013-ben kezdték szervezni az államfőhöz közel álló politikusok, miután az addig elnöki pártként emlegetett Demokrata Liberális Párt (PDL) nem a Basescu által nyíltan támogatott Elena Udreanak, hanem Vasile Blaga korábbi pártelnöknek szavazott bizalmat a párt tisztújító értekezletén.

„Pártunk egy új politikai kultúrát kíván meghonosítani a jelenlegi politikai kilátástalanságban. A jóhiszemű és becsületes románokat várjuk, hogy csatlakozzanak pártunkhoz, amely a középosztály és közjó szolgálatában áll” - mondta Eugen Tormac pártelnök a PMP bejegyzése alkalmából. Rámutatott: a PMP a Traian Basescu államfő, illetve a 2009 és 2012 között kormányzó Emil Boc-kabinet által kezdeményezett reformokat akarja folytatni. Basescu kedden egyszerre nyolc tanácsadóját mentette fel tisztségéből, a román média szerint azért, hogy beléphessenek az új pártba. Egyikük, Daniel Funeriu volt oktatási miniszter meg is erősítette blogján, hogy a PMP színeiben kíván indulni az európai parlamenti választásokon. Ugyancsak a PMP jelöltlistáján kíván európai parlament mandátumot szerezni a párt egyik alapítója, Theodor Baconschi volt külügyminiszter.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is Traian Basescu államfő a román jobboldal legnépszerűbb politikusa: bizalmi indexe a 2012-es évi 18 százalékos mélypontról - a Sociopol intézet mérése szerint - tavaly decemberig 23 százalékra emelkedett. Basescunak decemberben jár le második államfői mandátuma, és nem indulhat a decemberi elnökválasztáson.

A PD-L - amelynek éléről 2004-ben Basescu az elnöki hivatalba került - egy jobbközép tömörülés részeként vett részt a 2012-es parlamenti választásokon, de súlyos vereséget szenvedett: feleannyi mandátumot sem szerzett, mint 2008-ban, és parlamenti súlya 14 százalékra esett vissza.

A szétforgácsolt román jobboldal valamennyi pártja - a PDL, a Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök vezette Polgári Erő, és a most bejegyzett PMP - elvileg szükségesnek tartja az összefogást az idei választásokon, de arról tárgyalni sem hajlandók egymással, hogy ki lehet a román jobboldal közös jelöltje az év végi elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.