Beismerték: az IMF feláldozta Görögországot az eurózónáért

Az IMF független kiértékelő hivatala szerint a Nemzetközi Valutaalap menedzsmentje félrevezette saját ügyvezető testületét azzal kapcsolatban, hogy a görög gazdaság valójában nem volt alkalmas az eurózónához való csatlakozásra.

The Telegraph által nyilvánosságra hozott dokumentumból idéz a mandiner.hu, amikor arról ír, hogy a nemzetközi valutaalap (IMF) felelőssé tehető az euróövezeti adósságválság és Görögország katasztrofális pénzügyi helyzetének kialakulásáért.

Az elemzést az IMF Független Kiértékelő Hivatala (IEO) készítette. A brit lap birtokába jutott jelentés szerint az IMF menedzsmentje félrevezette saját ügyvezető testületét. Kialakult egy olyan csoportgondolkodás, amely a közös valuta bevezetése előtt csak annak előnyeit hangsúlyozta, és nem volt hajlandó megvizsgálni az egyenlőtlen gazdaságok között létrejött eurózóna gazdaságát fenyegető lehetséges veszélyeket.

Noha tudták, nem vették figyelembe azt a tényt, hogy Görögország már az euróövezeti csatlakozás előtt tíz évvel is folyamatosan külső finanszírozásra szorult.

Amikor a görög válság mélyülni kezdett, az IMF folyamatosan hibás előrejelzésekre és statisztikákra támaszkodott, amikor azt erőltette, hogy a görög GDP 11 százalékával egyenlő megszorításokat alkalmazzanak.

A jelentés szerint nem világos, hogy pontosan hol születtek a döntések a válsághelyzet félrekezelésével kapcsolatban. A hatástanulmányok felszínesek voltak, egyes érzékeny témákról írásos feljegyzés sem készült, ami arra utal, hogy a döntéseket nem az IMF hivatalos szervezetén belül hozták meg.

A végeredmény súlyos nehézségeket okozott a görög társadalomnak, amely vétlen volt mindabban, hogy felvették őket az euróövezetbe, mind abban, hogy az ország máig nem képes kikeveredni a válságból és a folyamatos megszorításokból. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.