Beismerő vallomást tett Fritz Gelowitz, a német dzsihádista

Beismerő vallomást tett hétfőn a düsseldorfi tartományi felsőbíróság előtt egy muzulmán vallású német férfi, akit azzal vádolnak, hogy három társával közösen merényleteket tervezett németországi amerikai létesítmények ellen.

Fritz Gelowitz, az úgynevezett Sauerland-csoport vezetője elmondta: 2005-ben, Mekkából hazatérve elhatározta, hogy részt vesz az iraki harcokban, de nem sikerült bejutnia az arab országba. Egy évvel később, amikor társaival Pakisztánba utazott és terrorista kiképzést kapott Vazirisztán tartományban, főnökei meggyőzték arról, hogy nagyobb hasznot hajthat a dzsihádista mozgalomnak, ha Európában hajt végre akciókat. "Akkoriban még az al-Kaidában sem voltak európaiak, akik támadásokat tudtak volna végrehajtani a kontinensen. Mi vállaltuk el a feladatot, mert nem akadt más" - mondta a 29 éves fiatalember.

A pakisztáni táborban arról is meggyőzték, hogy a szomszédos Afganisztánban uralkodó körülményekkel összevetve Európában "jóval kisebb erőfeszítéssel jelentősen nagyobb hatást lehet elérni" - mondta a terrorszervezeti tagsággal és gyilkos merényletek tervezésével vádolt Fritz Gelowitz. A csoport feladata az volt, hogy öljön meg minél több amerikait - tette hozzá.

A Sauerland-csoport az al-Kaidához közel álló Iszlám Dzsihád Unió (IDU) terrorszervezet németországi sejtje. Tagjai 24 és 30 év közöttiek. Hárman német, a negyedik török állampolgár. A csoportot 2007 elején kezdték figyelni a német hatóságok, miután amerikai kollégáik riasztották őket, és végül ősszel csaptak le. Egy nyaralóban vették őrizetbe a három német fiatalt, akik már a pokolgépek összeszerelésén fáradoztak. A GSG 9 nevű különleges rendőri egység emberei több mint 550 kilogramm robbanószer készítéséhez elég alapanyagot találtak a házban. A csoport negyedik tagját Törökországban fogták el.

Gelowitz, a 30 éves Adem Yilmaz, a 24 éves Attila Selek és az ugyancsak 24 éves Daniel Schneider az utóbbi hetekben részletes vallomást tett a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) nyomozóinak. A vallomások egy 1200 oldalas kötetet tesznek ki. Az ügyben eljáró bíróság elnöke szerint a vádlottak nyíltsága és alapossága nagyban megkönnyíti az eljárást. "Úgy tűnik, valamennyien kiterítették a kártyáikat. Hamarabb le fogjuk zárni a pert, mint ahogy korábban gondoltuk" - mondta Ottmar Breidling.

A csoport vezetője életfogytig tartó, társai fejenként legkevesebb 10 évi börtönbüntetést kaphatnak.

Az Üzbegisztánban alapított IDU táboraiban vélhetően nem csak a Sauerland-csoport tagjai kaptak kiképzést. "Mindennapi jelenség, hogy németül beszélnek ezekben a táborokban" - mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak Guido Steinberg, aki szakértőként vesz részt a perben. A német kapcsolat eredete ő szerinte részben az lehet, hogy a Németországból érkező dzsihádisták nem tudnak arabul, és a pastu nyelvet sem ismerik, ezért nem az al-Kaida vagy a tálibok táboraiba kerülnek, a németországi származású törökök viszont a hasonlóság okán könnyen kapcsolatot tudnak teremteni az üzbégekkel. "Nem tudjuk pontosan, hogy miként zajlik a tagfelvétel és hogyan jutnak el a jelentkezők a táborokba, de valószínűleg már több tucat német állampolgárt képeztek ki az IBU emberei" - mondta Guido Steinberg az FAZ hétfői számában megjelent interjúban.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.