Beiktatták hivatalába Manmohan Szingh régi-új indiai kormányfőt

Beiktatták hivatalába pénteken Újdelhiben Manmohan Szingh régi-új kormányfőt, akinek pártja, az Indiai Nemzeti Kongresszus végzett az élen a parlamenti választásokon.

Szingh a vörös kőből emelt, impozáns indiai elnöki palotában, Pratibha Patil államfő előtt tette le hivatali esküjét, és ezzel megkezdte második ötéves megbízatását.

Szintén letette hivatali esküjét az új kormány tagjainak többsége, 19 miniszter, köztük sok olyan politikus, aki az előző kabinetnek is tagja volt, például Pranab Mukherdzsi eddigi külügyminiszter, A. K. Antony védelmi miniszter és Palaniappan Csidambaram belügyminiszter.

Az új kormány tárcáinak elosztását még nem tették közzé, s a miniszterelnöki hivatal közlése szerint a jövő héten várhatóan még újabb miniszteri eskütételek lesznek. Erre minden bizonnyal azért van szükség, hogy a vezető kormánypárt befejezhesse a koalíciós tárgyalásokat szövetségeseivel.

A miniszterelnök és a miniszterek beiktatását annak ellenére megejtették, hogy az Indiai Nemzeti Kongresszus egyik szövetségese csütörtökön visszalépett a koalíciótól. A DMK párt egyik magas rangú  illetékese aznap közölte: 18 parlamenti képviselőjükkel csak kívülről fogják támogatni a kongresszus párt vezette koalíciót, mert nem sikerült megállapodni a miniszteri helyek elosztásáról.

Elemzők szerint a DMK csak politikai pozícióját próbálja javítani - támogatásának árát fölsrófolni - a bejelentéssel. Megfigyelők emlékeztettek rá, hogy a 2004-es választások után a párt ugyanezzel állt elő, mint most, végül mégis tagja lett a koalíciónak. Az Indiai Nemzeti Kongresszusnál azt mondták, folytatódnak az egyeztetések a DMK-val.

A kormány - még a DMK bejelentése előtt - közölte: a koalíció 274 képviselővel rendelkezik az új összetételű parlamentben. Ez eggyel több szavazatot jelent, mint amennyi a parlamenti többséghez minimálisan kell. További 48 képviselő kívülről támogatja a kormányt az 545 tagú alsóházban.

Az indiai tőzsdén a hét elején emelkedtek a részvényárak, a befektetők ezzel üdvözölték Szingh erős választói felhatalmazását.  Ez egyben olyan várakozásokat keltett, hogy a régi-új kormányfő energikus gazdasági reformokba kezd, olyan időszakban, amikor az Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságának számító indiai gazdaság növekedési üteme évi 6,5 százalékra szorult vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.