Beiktatták az új kolumbiai elnököt, Chávez találkozót javasolt

Beiktatták hivatalába szombaton Juan Manuel Santost, Kolumbia új elnökét; röviddel az eskütétel után Hugo Chávez venezuelai államfő találkozót javasolt neki, és közölte, hogy kész új fejezetet nyitni a két ország fagyos kapcsolataiban.

Santos székfoglaló beszédében a biztonság megszilárdítását ígérte, megismételte, hajlandó tárgyalni a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű, legnagyobb gerillaszervezettel, hogy véget vessen az erőszaknak.

Santos arról is beszélt, hogy az új kolumbiai vezetés elsődleges célja lesz a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása Venezuelával és Ecuadorral.

"Békében szeretnénk élni a szomszédjainkkal, tisztelni szeretnénk őket, hogy ők is tiszteljenek minket" - hangoztatta Santos. Hozzátette, hogy a térségbeli népek előtt közös célok állnak. Leszögezte, hogy semelyik országot sem tekinti Kolumbia ellenségének.

Röviddel Santos békülékeny beszéde után Hugo Chávez a venezuelai tévé élő adásában találkozót javasolt neki. Közölte, hogy "kész teljesen új fejezetet nyitni" a két ország kapcsolatában, és reményekkel tekint a jövőbe.

Chávez nem volt jelen a kolumbiai elnök beiktatásán. A ceremónián helyette részt vett Nicolas Maduro külügyminiszter, aki arról beszélt, hogy országa "baráti kezet" kíván nyújtani Kolumbiának.

Tévébeszédében Chávez azt mondta, hogy Maduro vasárnap találkozik kolumbiai partnerével. A megbeszélésen megvitatják a kétoldalú kapcsolatok rendezésének lehetőségeit, és talán meg is állapodnak az elnöki csúcstalálkozó időpontjában - tette hozzá.

Chávez alig két hete jelentette be, hogy megszakít minden kapcsolatot Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával. A kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítva, hogy azok alátámasztják a vádakat. Chávez ezután "teljes készültséget" rendelt el a két ország határán, és visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette a caracasi nagykövetével.

Egy nappal hivatalából történő távozása előtt, pénteken Álvaro Uribe leköszönő kolumbiai elnök feljelentést tett Chávez ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). Emberiesség elleni bűntettel vádolta meg őt, amiért menedéket nyújt a FARC fegyvereseinek.

Chávez szombati tévébeszédében ismét a "pokolba" küldte Uribét, s arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Santos kormánya ismét előhozakodik ezekkel a vádakkal, az megpecsételi a megbékélésre irányuló erőfeszítéseket.

A FARC valaha a dél-amerikai ország területének nagy részére kiterjesztette uralmát. Az elmúlt években azonban Álvaro Uribe távozó elnök kormánya amerikai támogatással erőteljes harcot folytatott a FARC visszaszorítására, jelentősen gyengítve a gerillaszervezetet. Uribe 2002-es elnökké választása előtt a FARC 18 ezer fegyveressel rendelkezett, mára harcosai száma 8 ezerre apadt.

Juan Manuel Santos beiktatása Bogotában
Colombia's President Juan Manuel Santos (C) walks with members of the military high command after his inauguration ceremony in Bogota August 7, 2010. Santos takes office on Saturday with a strong mandate to keep fighting left-wing guerrillas, spur economic growth and tackle a messy diplomatic dispute with neighboring Venezuela. REUTERS/Jorge Silva (COLOMBIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.