Beiktatták Kárpátalja új kormányzóját

Hennagyij Moszkal személyében új elnöke van a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatalnak, a kormányzót szerdán Ungváron Petro Porosenko ukrán elnök iktatta be tisztségébe, aki munkalátogatásra érkezett a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyébe.

A megyei kormányzati épületben elmondott beszédében az államfő nagyra értékelte Moszkal eddigi kelet-ukrajnai tevékenységét az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok közötti harcok által sújtott Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatása élén. Kiemelte, hogy az új kormányzó "a golyóktól nem félve" sikerrel igazgatta az ügyeket a frontvonal legveszélyesebb pontjain, magatartásával példát mutatva Ukrajna védőinek.

Hangsúlyozta, hogy hasonlóan eredményes munkát vár el Moszkaltól új tisztségében Kárpátalján. Porosenko kiemelte, hogy a legjobb kormányzót kellett megtalálnia, s ez az ember Hennagyij Moszkal, akit oda vezényelt, ahol korábban már dolgozott. „Moszkal bizonyította, hogy golyózáporban is lehet rendet teremteni és megmutatni, hogy van igazi, hazaszerető ukrán hatalom" – mutatott rá, megjegyezve, hogy az új kormányzó nem csak Luhanszk megyében örvend tekintélynek, hanem a fronton is.

Moszkal 2001–2002-ben már betöltötte Kárpátalja megye kormányzói tisztét. Előtte, 1995 és 1997 között a kárpátaljai rendőrség parancsnoka volt, és jelentős eredményeket ért el az akkor Kárpátalján virágkorát élő szervezett bűnözés elleni harcban. Ennek kapcsán Porosenko hangsúlyozta, hogy Kárpátalján „Moszkal kinevezését valamennyi rendvédelmi szerv megtisztulásának kell követnie, kivétel nélkül".

A hét végi munkácsi eseményekről szólva Porosenko elképesztőnek nevezte, hogy a kelet-ukrajnai fronttól 1200 km-re, az ország legnyugatibb részében magukat hazafiaknak mondó emberek nehézfegyverekből tüzelnek. Úgy vélte, itt Ukrajna hátba támadásáról, a helyzet destabilizálására irányuló kísérletről van szó, hangsúlyozva, hogy a munkácsi események mély sebet ejtettek az ország nemzetközi tekintélyén. Hozzátette, hogy a hazafias jelszavak mögé búvó fegyveresek közönséges terroristák és banditák.

Kijelentette: „Az ukrán alkotmány, az emberi jogok és szabadságjogok letéteményeseként tűzzel-vassal fogom kiirtani az olyan jelenséget, mint a törvénytelen fegyveres szervezetek". Mint mondta, hamarosan olyan törvénytervezetet terjeszt a parlament elé, amely az utcán fegyverrel megjelenő minden személyt, aki nem rendvédelmi szervezet tagja, terroristának fog minősíteni. Utalva a múlt szombati incidensre, amikor Munkácson a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki, amelybe a rendőrség is beavatkozott, rámutatott: Kárpátalján már az 1990-es években szorosan összefonódott a rendőrség és az alvilág. Úgy vélte, efölött tovább nem szabad szemet hunyni.

Az elnök kíséretében lévő Arszen Avakov belügyminiszter ennek kapcsán bejelentette, hogy a Kárpátalja megyei rendőrség parancsnokává Szerhij Knyazevet, a kelet-ukrajnai frontvonal melletti Mariupol város bűnügyi rendőrségének vezetőjét nevezi ki. Porosenko azt is bejelentette, hogy csütörtökön Oleg Vojevodin ezredest nevezi ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei főosztályának élére. Az ukrán elnök rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajló kárpátaljai munkalátogatása Munkácson folytatódik, ahol a helyi rendvédelmi szervezetek vezetésével találkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.