Beiktatták az új iraki kormányt

Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam (IS) legyőzésével kapcsolatos elkötelezettségéről beszélt telefonon Haider al-Abádi iraki miniszterelnökkel - közölte washingtoni idő szerint hétfőn a Fehér Ház. A felek egyetértettek abban, hogy az új iraki kormánynak haladéktalanul konkrét lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy választ adjon az irakiak törekvéseire és jogos sérelmeire.

falseHadi Mizban / Reuters

 

Abádi hétfőn tette le a hivatali esküjét. Azután emelkedhetett hatalomra, hogy az Irakban többségben lévő síiták és a szunniták közötti feszültség szításával vádolt Núri al-Malikiminiszterelnök belsőés külső nyomásra távozott a posztjáról. Malikit sokan vádolták azzal, hogy a kormányzási stílusával szembeni elégedetlenség tette lehetővé az IS előretrését Észak- és Nyugat-Irakban, amelyet a szunnita szélsőségesek júniusban szinte akadály nélkül vonhattak az ellenőrzésük alá. A szunnita többségű  Anbar tartományban azóta is élvezik a helyi törzsek támogatását.

Abádi  a maga részéről hangoztatta elkötelezettségét, hogy együttműködjön minden iraki közösséggel, valamint az ország nemzetközi partnereivel annak érdekében, hogy fokozza Irak képességeit a közös ellenség elleni harcban.

Obama a tervek szerint szerdán ismerteti majd stratégiáját azzal kapcsolatban, hogy miként kívánja legyőzni az Irakban és Szíriában jelentős területeket ellenőrzése alá vonó, Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezetet.

A New York Times című amerikai lap hétfőn kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az amerikai védelmi minisztériumban kidolgozott, háromszakaszos akcióterv keretében akár három évig - vagyis az Obama elnöki mandátuma utáni időkig - is elhúzódhat az IÁ felszámolása. A három szakaszból az első az iraki légicsapásokkal már megkezdődött. A következő fázisban az iraki hadseregnek és a kurd harcosoknak nyújtott tanácsadással, kiképzéssel és fegyverszállítással fokozzák az erőfeszítéseket. A harmadik szakaszban az IÁ szíriai erőinek megtörésére összpontosítanának.

A folyamatban kulcsszerepe lesz a nemzetközi összefogásnak, valamint annak a terrorelhárítási partnerségi alapnak, amelyből az Egyesült Államok más országok küzdelmét fogja támogatni a radikális szélsőségesek ellen. A terv kizárja az amerikai csapatok szárazföldi bevetését.

John Kerry amerikai külügyminiszter szintén üdvözölte és jelentős mérföldkőnek nevezte a Irak kormányának megalakulását, amit Washington feltételül szabott Bagdadnak az IÁ terroristái ellen nyújtott katonai támogatás kiszélesítéséhez.

Az amerikai diplomácia vezetője közölte: kedden a Közel-Keletre utazik, hogy az IS legyőzésére Kanada és Ausztrália részvételével létrejött amerikai-európai koalíció kiszélesítéséről tárgyaljon. A koalíció szerinte hónapokig, talán évekig fenn fog állni. Kerry szerint minden országnak részt kell vállalnia az IÁ jelentette fenyegetés felszámolásában. A külügyminiszter hozzátette, hogy az együttműködés kialakításában kulcsszerepe lesz az ENSZ-közgyűlés hamarosan megnyíló 69. ülésszakának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.