Beidézték az államfőt az alkotmánysértő népszavazás miatt

A bosznia-hercegovinai államügyészség idézést küldött Milorad Dodiknak, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének, mert az a vasárnapi népszavazás megrendezésével megsértette az alkotmánybíróság döntését - közölte az ügyészség hétfőn.

A hírt Boris Grubesic, az államügyészség szóvivője is megerősítette a sajtónak.

A boszniai Szerb Köztársaságban január 9-ét tartják a köztársaság napjának, az időpont azonban egybeesik az ortodox karácsony utáni harmadik napon Szent István diakónus, az első keresztény vértanú emléknapjával, ez pedig az alkotmánybíróság szerint diszkriminatív, mert voltaképpen kizárja az ünneplésből a szintén az országrészben élő katolikus horvátokat és a muzulmán bosnyákokat.

A bosznia-hercegovinai büntetőtörvénykönyv szerint az alkotmánybíróság döntéseinek figyelmen kívül hagyása bűncselekménynek számít.

A boszniai Szerb Köztársaságban vasárnap rendeztek népszavazást a köztársaság napjának kijelöléséről. Egyes elemzők szerint az alkotmánybírósággal való szembeszegüléssel az országrész vezetése voltaképpen a boszniai intézményrendszer gyengeségét kívánta bizonyítani, és ezzel előkészíteni egy várhatóan 2018-as referendumot, amikor a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségéről dönthetnének az ott lakók.

Dodik egyelőre nem kommentálta az idézést, ugyanakkor korábban azt mondta, ha erre sor kerül, nem fog megjelenni az ügyészségen.

A vasárnapi népszavazáson az 1,22 millió szavazásra jogosult 55,77 százaléka vett részt, túlnyomó többségük, 99,81 százalékuk válaszolt igennel a feltett kérdésre, azaz hogy szeretné-e, ha a köztársaság napja január 9-én legyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.