Behálózza a közhivatalokat az olasz maffia

Korrupció-ellenes csomagot fogad el pénteki ülésén az olasz kormány. Matteo Renzi miniszterelnök bejelentése szerint a tervek között szerepel a korrupcióért jelenleg kiszabható négy év börtön hat évre való emelése, az elévülési idő meghosszabbítása, valamint a korrupcióért elítéltek kötelezése arra, hogy az eltulajdonított vagyont teljes egészében fizessék vissza.

Új korrupció-ellenes törvénycsomagot vett napirendre pénteki ülésén a Matteo Renzi vezette kormány, néhány nappal azután, hogy mintegy negyven vállalkozót és politikust tartóztattak le Rómában korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával.

Az ügyészség szerint az olasz főváros közhivatalait behálózó maffia eurómilliókat tulajdonított el. Legutóbb a római köztisztasági hivatal által szerződtetett szövetkezetek két vezetőjét tartóztatták le. Velük együtt 39-re nőtt a december eleje óta börtönbe került politikusok és vállalkozók száma. Vannak közöttük a korábbi és jelenlegi önkormányzati tagok, a római köztisztasági hivatal és más városi tulajdonban lévő vállalatok menedzserei. További száz személy ellen vizsgálatot indítottak, Közöttük van Gianni Alemanno volt főpolgármester is, aki 2013-ig vezette Rómát.

Az ügyészség szerint a római maffia irányította a közbeszerzési pályázatok elosztását az olasz főváros egész területén a hulladékbegyűjtéstől, a piacok és zöldterületek tisztításáig, valamint a menekülteket befogadó állomások működtetéséig. A korrupciós hálózatot a hatóságok szerint a szintén letartóztatott Massimo Carminati  egykori terrorista és a Rómát a nyolcvanas években terrorizáló Magliana-banda volt tagja tartotta kézben. A hatóságok a Carminati vezette római maffia mögött a calabriai 'ndranghetát sejtik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.