Begyűjtik a dalai láma portréit a kínaiak

A dalai láma portréinak önkéntes beszolgáltatására szólították fel a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány tibetiek lakta térségének lakosait, mivel a sok helyütt kifüggesztett és árult képek "illegális kiadványnak" minősülnek - jelentette a kínai média csütörtökön.
A érintett tibeti prefektúra propagandaosztályának vezetője, Kuo Ja-tung úgy nyilatkozott az ügyben, hogy a közelgő holdújévi ünnepekre való tekintettel indítottak kampányt a pornográf tartalmak és más illegális kiadványok ellen. Ennek részeként a vallási vezető képeinek begyűjtéséről is rendelkeztek.

Az utóbbi időben állítólag megszaporodott portrék önkéntes beszolgáltatásának határideje épp a napokban járt le, mostantól ellenőrök járják a településeket, hogy nyomatékosan érvényt szerezzenek a rendelkezésnek ott, ahol figyelmen kívül hagyták. A szabályszegőket szigorú büntetéssel is megfenyegették.

A tibetiek lakta területeken, így a szűkebb tibeti autonóm területen, de a vele határos Csinghaj, Kanszu, Jünnan és Szecsuan tartományokban is, ahol jelentős számú tibeti kisebbség él, nem ritkán találkozhat az arra járó a dalai láma képével, kolostorokban, boltokban vagy akár autóbuszokon. A hatóságok sok helyütt szemet hunytak és szemet hunynak efölött.
A washingtoni székhelyű Szabad Ázsia Rádió beszámolója szerint az elmúlt időkben már a helyi üzleteknek körülbelül a negyven százalékában kirakták a dalai láma képét, vagy meg lehetett vásárolni.

A "tibeti felkelés napjához", március 10-éhez kötődően Kínában fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Ebben az időszakban, amely rendszerint egybeesik a kínai parlament éves ülésszakának idejével, a múltban több erőszakos cselekményre, tüntetésre került sor. Ezek közül a legemlékezetesebb, halálos áldozatokat is követelő 2008-ban volt, és azt Peking a dalai láma és köre akciójaként könyvelte el.

A nacionalista hangvételű publicisztikáiról ismert, Global Times című, angol nyelvű kínai napilap egyik szakértője, Lian Hsziang-min a portrék begyűjtését úgy kommentálta, hogy a kínai emberek számára a dalai láma képének nyilvános kifüggesztése olyan, mint az amerikaiaknak Szaddám Huszeiné lenne. A cikk csütörtökön este már nem volt elérhető az interneten.

Január végén olyan hírek láttak napvilágot, hogy éppen Szecsuan tartományban, a Kance megyei Cshokri kolostor előtt egy csaknem kéthetes imádság résztvevői imádkozásuk utolsó két napját a dalai láma gyógyulásának ajánlották. A 80 éves tibeti vallási vezető szeptember óta az amerikai Minnesota állam Mayo Clinic nevű kórházában tartózkodik prosztatapanaszainak kezelése és általános orvosi ellenőrzés céljából. A kínai hatóságok, úgy tudni, nem léptek fel az 1959 óta önkéntes száműzetésben élő - és Peking által szeparatista uszítással vádolt - vallási vezetőnek szentelt ima, illetve az imádkozók ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.