Kegyetlen kínzásokról számolt be az Amnesty, erre őket is megfenyegették

„Nejlonzacskót húztak a fejemre, majd amikor elájultam, leöntöttek egy vödör hideg vízzel... Áramot vezettek a péniszembe és a mellkasomba is" – olvasható egy thaiföldi áldozat beszámolója az Amnesty International (AI) „Kínzás és egyéb visszaélések" című jelentésében. 

Az emberi jogi szervezet ma hozta nyilvánosságra a dokumentumot, amelyben több tucat kegyetlen thaiföldi kínzásról számolnak be. Az AI-nak nyilatkozó áldozatok – állítólagos felkelők, drogfogyasztók, ellenzékiek és a különböző etnikai kisebbségek tagjai – szerint az elkövetők thai katonák és rendőrök voltak, akik előszeretettel verték, fojtogatták, és alázták meg a fogvatartottakat – emlékeztet a The Guardian.

Prayuth Chan-ocha juntája zöld utzat adott a kínzásoknak
Prayuth Chan-ocha juntája zöld utzat adott a kínzásoknak
Chaiwat Subprasom / Reuters

A beszámolók nyomán a nemzetközi szervezet azzal vádolta meg a délkelet-ázsiai országot vezető katonai juntát, hogy a 2014-es puccs után zöld utat engedett a kínzásoknak. Az AI ezt szerette volna ma nyilvánosan is az érintettek és a sajtó munkatársainak tudomására hozni egy bangkoki szállodában, ám erre végül nem nyílt lehetősége.

A szervezet az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani az eseményt, miután a rendőrség jelezte: a csak erre az alkalomra Bangkokba érkező külföldi jogvédőket és szakértőket letartóztatják, és eljárás indulhat ellenük, ha kiderül, hogy véletlenül valami nincs rendben a vízumukkal. Márpedig szerdán közölték velük, hogy a külföldi vendégek vízumai nem érvényesek.

„Tudjuk, hogy a thai kormány nem fogadja túl jól a kritikát... de a 21. században nem nagyon lehet elhallgattatni az embereket. Meg lehet próbálni. Úgy vélem azonban, hogy ezzel [a kormány] csak felerősítette a hangunkat" – nyilatkozta a fővárosi szálloda előtt várakozó érdeklődőknek egy thai kutató, akinek munkája elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a jelentés megjelenjen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.