Befejeződtek a hágai meghallgatások a koszovói függetlenségről

Befejeződött pénteken az a kéthetes meghallgatássorozat a Nemzetközi Bíróságon, amelyen Koszovó tavaly egyoldalúan kikiáltott függetlenségével kapcsolatban foglalhattak állást az ENSZ tagállamai.

Közleményében a hágai székhelyű testület kiemelte, hogy a bírák ezt követően készek megvitatni a témát. Nem közölte ugyanakkor, hogy mikorra várható a testület állásfoglalása.

Az ENSZ Nemzetközi Bírósága - amely kizárólag államok közötti nézeteltéréseket vizsgál - Szerbiának az ENSZ Közgyűlése által is támogatott kérésére nyilvánít - konzultatív jellegű, tehát nem kötelező érvényű - véleményt Koszovó függetlenségének jogszerűségéről.

A most befejeződött meghallgatás kilenc napja alatt Szerbia és Koszovó mellett összesen 29 ország sorakoztatta fel érveit a témában.

A főleg albánok lakta Koszovót eddig a világ 63 országa ismerte el önálló államként. A tartomány 2008 februárjában a Nyugat támogatásával, de egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amely - deklarálásának módjával együtt - azóta is megosztja a világot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.