Befejeződött az európai szocialisták kongresszusa

Három határozatot fogadtak el, egyhangúlag, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) szombaton befejeződött budapesti kongresszusán: az Egységben a munkahelyekért, az Egységben a demokráciáért és az Egységben a békéért elnevezésű dokumentumot.

Az MSZP sajtóosztálya által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a határozatok a munkanélküliség csökkentésének, a befogadó társadalom építésének és a szélsőségesség elleni harcnak a lehetőségeit, a közös kihívásokra adandó "progresszív válaszokat" veszik számba.

Az Egységben a munkahelyekért című dokumentum konkrét javaslatokat tesz a munkanélküliség csökkentésére az ifjúsági garancia révén, továbbá a munkakörülmények javítására helyez hangsúlyt, valamint a környezetbarát munkahelyek teremtését szorgalmazza.

Az Egységben a demokráciáért határozat az állampolgárságra és a demokráciában való részvételre összpontosít a befogadó társadalom megteremtésének szándékával a nacionalizmussal szemben. A közleményben megjegyezték, hogy ez különösen fontos a Fidesz vezette kormány "bevándorlók ellen folytatott kampánya" miatt.

Végül az Egységben a békéért nyilatkozat a szélsőségesség elleni erőfeszítésekről szól, valamint válaszokat sürget a közös kihívások, így a Földközi-tenger felől érkező bevándorlókat, a Száhel-övezetben tapasztalható erőszakot és instabilitást, valamint a szabadság és biztonság közötti egyensúly megteremtését illetően.

A közleményben arra is kitértek, hogy a PES vezetősége egyensúlyt mutat a nemek és az európai régiók között. A főtitkár a német Achim Post marad, az alelnökök a francia Jean-Christophe Cambadélis, a svéd Carin Jämtin, a szlovák Katarina Nevedalova és a brit Jan Royal lettek.

Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) 10. kongresszusát pénteken és szombaton tartották Budapesten. A rendezvény csütörtökön a nőszervezet ülésével vette kezdetét.

A pénteki tisztújító kongresszuson újraválasztották a PES elnökének Szergej Sztanisev bolgár politikust. Szergej Sztanisev aznap arról beszélt, hogy Európa nem válhat erőddé, és azt kell szem előtt tartania, hogyan tudja a menekültek életét megmenteni. Azt is elmondta, azért tartotta a PES Budapesten a kongresszusát, mert tiszteli Magyarországot, és szeretné, ha az ország továbbra is az európai értékeket követné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.