Befagyasztaná az EU-bővítést a CDU

Az Európai Unió bővítésének befagyasztása mellett áll ki európai parlamenti választási programjában a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU). A német kereszténydemokraták a horvát csatlakozás után inkább identitást keresnének az uniónak, Törökországgal elég lenne a "különleges prtneri viszony".

 A kormányzó konzervatív párt a programnak a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapban nyilvánosságra került tervezetében hangsúlyozza: Horvátország tervezett felvétele után az uniónak mindenképp szünetet kell tartania. Törökország ugyanabban az évben,

A CDU szerint a 12 új tagállam csatlakozása az elmúlt években rendkívüli erőfeszítéseket igényelt, ezért most a konszolidáció időszakának kell következnie. Ebben az időszakban a további bővítéssel szemben előnyben kell részesíteni az EU identitásának, illetve intézményeinek megerősítését - szögezi le program.

A párt elismeri, hogy az eddigi bővítés Németország számára politikai és gazdasági előnyökkel járt, ennek ellenére - Horvátország kivételével - az átmeneti stop mellett száll síkra.

Külön kitér a program Törökországra, ahol valószínűleg felvont szemöldökkel olvashatják a CDU felvetését, a CDU ugyanis feketén-fehéren elutasítja Ankara . Közvetve utalt arra, hogy a török kormány adós a belépéshez szükséges feltételek teljebelépést a brüsszeli karámba. A prgram megemlíti, hogy a török kormánynak van mit teljesítenie, különösen a véleményszabadsággal, a nők esélyegyenlőségével, a kisebbségek jogainak biztosításával, valamint a vallásszabadsággal kapcsolatban. "Ebből kiindulva Törökország és az EU kapcsolatában a megkülönböztetett partneri viszony lenne a helyes megoldás" - véli a CDU.

Az elképzelés szépséghibája - hangoztatják Ankarában -, hogy az EU 2005-ben megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, és már nem visszakozhat. A nyögvenyelősen haladó, egyszer már felfüggesztett folyamatban a két fél eddig a 35 tárgyalási fejezet töredékét zárta csak le, míg az ugyanebben az évben kezdő Horvátország sokkal előbbre tart. Nicolas Sarkozy francia elnök kezdettől fogva nyíltan ellenzi a török EU-csatlakozást.

A nemzetközi gazdasági, illetve pénzügyi válsággal kapcsolatban a német konzervatív párt egy összeurópai bankfelügyeletet sürget. Elutasítja viszont a szociálpolitika európai szintű harmonizálását, úgy értékelve, hogy a magas szintű német szociális támogatási rendszer nem lenne fenntartható egységes európai szabványok bevezetésével.

A CDU állást foglal személyi kérdésekben is. Ennek keretében támogatásáról biztosította José Manuel Barroso európai bizottsági elnök októberben lejáró mandátumának meghosszabbítását, és hangoztatja: a CDU/CSU győzelme esetén a német biztosi posztot konzervatív politikusnak kell betöltenie. Németországot jelenleg a szociáldemokrata Günter Verheugen ipari biztosként képviseli a bizottságban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.