Beengedték a kutatót a sámánjurtába is

Beengedték a Budapestről érkezett kutatót a sámánjurtába is, ahol az ongonok, a védőszellemek éltek, s azok nappal letakart oltárát csak éjjel fedték fel.

– Mongóliában a rendszerváltás óta komoly reneszánsza van a sámánizmusnak, valamint a buddhizmusnak. Az Oroszország és Kína közötti ütközőövezetben fekvő ország nemzetközi imázsépítésében komoly szerepet kap a vallásszabadság hangsúlyozása – idézte fel lapunknak élményeit Birtalan Ágnes orientalista, az ELTE Belső-Ázsia tanszékének vezetője.

A mongol tradicionális jegyek visszaköszöntek Orbán Viktor miniszterelnök és népes kísérete ulánbátori fogadtatásában. Mongólia fővárosában kilencéves szünet után 2015-ben nyílt meg újra a magyar nagykövetség, tavaly járt ott Áder ­János államfő is. A kétoldalú kereskedelmi forgalom 13 millió dollár körül mozog, de a magyar cégeknek – még a szocialista korszakból – jó hírük van. Főleg a vízgazdálkodásban, a geológiai-bányászati kutatásokban, az agráriumban volna lehetőség. A gyönyörű természeti környezetben tartott lábasjószág-állomány meghaladja a 60 milliót.

Népszabadság-grafika

A 2009 óta hatalmon lévő államfő, Cahiagín Elbegdordzs nagy erőkkel modernizálná a jelentős változásokon átment, új gazdasági elittel rendelkező hazáját. Az utóbbi években azonban a korábbi két számjegyű GDP-növekedés visszaesett – nem utolsósorban a külföldi befektetések csökkenése miatt.

Az ásványkincsekben, így aranyban, rézben és más nemesfémekben is gazdag országba özönlöttek a külföldi bányaipari cégek, de a kormány és az egyik legjelentősebb befektető, a Rio Tinto elhúzódó vitája a bányászati jogokról sokakat visszariasztott.

A jelenlegi ötpárti kormánykoalíció legfőbb céljai közé a fiskális egyensúly megteremtése és a 13 százalék feletti infláció visszaszorítása tartozik. Külpolitikájában Mongólia egyformán jó viszonyra törekszik Oroszországgal és Kínával. Az utóbbi a legfontosabb külkereskedelmi partnere, a nemzetközi árucsere több mint hatvan százalékát a déli szomszéddal bonyolítják, miközben az üzemanyagimport jó 90 százaléka Oroszországból érkezik.

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnökség

Az egykori Szovjetunióban, a rendszerváltás után az Egyesült Államokban tanult, angolul kiválóan beszélő Elbegdordzs komolyan gondolja a jó kormányzást, a korrupció elleni fellépést. 2014. októberi budapesti látogatása során lapunknak adott interjúban elmondta: a demokrácia olyan, mint egy csecsemő. Sűrűn kell a pelenkáját cserélni.

Indonéziába utazik a kormányfő

Indonéziába utazik február elején népes küldöttséggel Orbán Viktor. A magyar miniszterelnököt fogadja Joko Widodo államfő. Magyarország ötven állami ösztöndíjat ajánl fel indonéziai diákoknak. Információink szerint ­előkészületben van Orbán új-­zélandi látogatása is, Aucklandben 2016-ban magyar nagy­követséget terveznek nyitni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.