Bedőlhetnek a magánnyugdíjpénztárak Szlovákiában

A pozsonyi parlament kormánypárti többsége szerdán gyorsított eljárásban elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapján idén március 15. és június 15. között kiléphetnek a második pillérből, vagyis a magánnyugdíjpénztárakból azok, akik eddig járulékaik egy részét havonta oda utalták.

Ha így döntenek, akkor írásban kell értesíteniük a Szociális Biztosítót (SP), amely erről tájékoztatja az illetékes magánnyugdíjpénztárat. Az utóbbi köteles lesz az illető eddigi megtakarított összegét a hozammal együtt átutalni az állami rendszerbe. A Robert Fico vezette Smer-SD honatyái azért határoztak így, mert véleményük szerint a kétpilléres rendszer az első kifizetések alapján nem hozta meg a várt eredményt.

Szlovákiában több mint egy évtizede hangos reklámkampány előzte meg a magánnyugdíjpénztárak megalapítását, amelyek még svájci járandóságokat is ígértek. A kedvező visszhang nem maradt el: a gazdaságilag aktív polgárok közül másfél milliónyian választották az öngondoskodásnak ezt a formáját, akik tavaly decemberig összesen 6,36 milliárd eurót halmoztak fel. Kezdetben az állami Szociális Biztosító (SP) a befizetett tizennyolc százalékos járuléknak a felét kötelezően a magánnyugdíjpénztáraknak utalta.

Ám a Robert Fico vezette kormánypárti Smer-SD honatyái 2012 őszén - kihasználva kényelmes parlamenti többségüket - megváltoztatták ezt az arányt. Döntésük következtében azóta a magánnyugdíjpénztárak csupán a járulékok négy százalékát kapják meg.

Masszív kampányba is kezdett a miniszterelnök: azt hangoztatta, hogy az ötven év körüliek és az átlagbérnél (2012-ben 818, tavaly 853 euró) kevesebbet keresők ráfizetnek a kétpilléres nyugdíjrendszerre, ezért a pozsonyi törvényhozás három alkalommal is kilépési lehetőséget kínált nekik, ám összesen mindössze 168 ezren fogadták meg Robert Fico tanácsát.

Idén januárban viszont beigazolódni látszottak az érvei. Ugyanis egyelőre a két pillérben takarékoskodók közül csaknem százan elérték a nyugdíjkorhatárt, ezért kérték az életjáradékukat. Megdöbbenéssel értesültek arról, hogy egyesek havi 10, mások legfeljebb 80 euróra számíthatnak.

Kirívó példaként említik azt a 62 éves férfit, aki egy évtized alatt 7360 eurót takarított meg, viszont csak havi 21 eurónyi életjáradékot ígérnek neki harminc éven keresztül, habár senki sem tudja, meddig fog élni. Ha ennél hamarabb halna meg, akkor az örökösök a különböző költségek levonása miatt csak a megtakarított összeg töredékéhez juthatnának hozzá. Járandósága így a két pillérből 397 euró, ha maradt volna csak a Szociális Biztosítóban, akkor viszont havonta huszonöttel többet kaphatna.

- Akinek a havi bevétele nem haladja meg a 900 eurót, az egy lyukas garast se fizessen a második pillérbe, mielőbb hagyja ott. Legalább egymillió polgárnak kellene így döntenie, ezért gyorsított eljárásban ismét törvényes lehetőséget teremtettünk mindannyiuk számára, hogy a saját érdekükben bölcsen döntsenek - közölte a szlovák miniszterelnök.

Ivan Svejna, a Híd szakpolitikusa szerint Robert Fico most másra mutogat, holott az ő kabinetje igyekszik bedönteni a második pillért, amelyet már akkor meggyengített, amikor több mint két éve megváltoztatta a takarékoskodás feltételeit.

Ugyanígy vélekedett Stanislav Zofcák, a szlovákiai Magánnyugdíjpénztárak Társulásának (ADSS) elnöke is, aki szerint a kormány tudatosan, saját politikai céljai, főleg a kiüresedett Állami Kincstár feltöltése érdekében kelt hisztérikus hangulatot, holott nyilvánvaló, hogy az életjáradékok évről évre növekedni fognak. Ezért azt javasolta a csaknem másfél millió érintettnek, hogy alaposan fontolják meg, miként döntenek.

Ma még senki sem tudja még csak megjósolni sem, hogy mennyien hallgatnak majd rá, és mennyien a szlovák kormányfőre. Ha az utóbbiak lennének nagy többségben, akkor akár össze is omolhat a szlovákiai második nyugdíjpillér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.