Bedobta a törölközőt az osztrák alkancellár

Harakiri-állásnak nevezik az osztrák politikai világban a kereszténydemokrata néppárt (ÖVP) elnöki posztját, hiszen alig kerül hivatalába a választott vezér, társai rögtön fűrészelni kezdik a székét. Teszik ezt olyan sikerrel, hogy a politikusnak előbb-utóbb „önszántából" távoznia kell.

Ehhez képest egészen sokáig – 40 hónapig – bírta Michael Spindelegger, aki alkancellárként a szociáldemokratákkal koalícióban kormányozta Ausztriát. Az 55 esztendős politikus tegnap váratlanul lemondott az alkancellári, a pártelnöki és a pénzügyminiszteri posztról, s távozik a politikából. Csalódottan, mert magára hagyták, mondta.

Leonhard Foeger / Reuters

A legtöbb kritika pénzügyminiszterként érte, különösen az adópolitika miatt. Nem tartotta időszerűnek, de nem tudta megfelelő érvekkel visszaverni a szociáldemokraták – szerinte populista – adócsökkentési követelését, amivel a gazdasági növekedést szerették volna beindítani. A szocdemek a bevételkiesést ellensúlyozandó, visszaállítanák a néhány éve eltörölt örökösödési adót, s extra adóval sújtanák az ország leggazdagabb embereit.

„Spindi" ellenállt, ám hasonlóan népszerű ötlete nem volt. Pártja népszerűsége apadt, olyannyira, hogy a Szabadságpárt (FPÖ) letaszította őket a második helyről. Pedig már a tavaly őszi választások is szégyenletesek voltak, 24 százaléknyi szavazat jutott csak a néppártnak. Spindelegger a kampány során végig keményen, olykor durván támadta Werner Faymann kancellárt. Az alapvetően csendes, finom, sokak szerint színtelen politikusnak nem állt jól az agresszív viselkedés, ráadásul a választásokat követően, amikor ismét alkancellár lett, a kormány első embere visszaadta neki az ütéseket.

A politikai karrierjét Alsó-Ausztriában indító politikus a pártján belüli hatalmi harc miatt választotta nyolc hónappal ezelőtt a pénzügyminiszteri pozíciót, de a minisztériumi kollégái is kevésnek találták rátermettségét. Azelőtt a külügyi tárcát vezette, az elemzők szerint kimondottan kedvetlenül, dicséretet legfeljebb azért kapott, mert a mindössze 28 éves Sebastian Kurzból csinált fődiplomatát.

Az elmúlt hetekben három tartomány, Tirol, Felső-Ausztria és Vorarlberg néppárti vezetői szegültek nyíltan szembe pártelnökükkel, politikai fordulatot követeltek, sőt a lemondását akarták. A külügyet ügyesen irányító Kurzról már jó ideje trónörökösként beszélnek a modern konzervativizmust kereső pártban, a váratlan lehetőség azonban túl korán jött neki.

Nagyobb a valószínűsége, hogy Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter, a befolyásos gazdasági kamara egyik vezetője veszi át Spindelegger helyét. Hallani arról is, hogy a hármas funkciót – alkancellárság, pártirányítás, miniszterség – megszüntetik, ennyi teendőt lehetetlen egy embernek megoldani. Sajtójelentések szerint az Erste bank vezére, Andreas Treichl már korábban jelentkezett a pénzügyminisztérium vezetésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.