Bécs marad rózsaszín-zöld

Bécs városában marad a szociáldemokraták és a zöldek koalíciója.
Folytatódik a szociáldemokrata és zöldpárti koalíciós kormányzás Bécsben, az októberi tartományi választásokat követően erről állapodott meg a két politikai erő pénteken az osztrák fővárosban.

Az október 11-én megrendezett választásokat az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) nyerte. Ellenben az elmúlt hetven év csaknem leggyengébb, 39,6 százalékos eredményével. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a második lett, és 30,8 százalékkal az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta. A Zöldek pártja 11,9, az Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig 9,3 százalékot ért el. A NEOS liberális párt 6,2 százalékos eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe.

Az SPÖ és a Zöldek képviselői két héten át egyeztettek, végül pénteken öt évre szóló közös munkaprogramról állapodtak meg. Formálisan a koalíciós paktumot még a pártok képviselőtestületeinek is jóvá kell hagyniuk: ez szombaton várható. A 150 oldalas program, amelyet részletesen később ismertetnek majd, tartalmazza egyebek között azt, hogy évente száz új lakást és az ötéves ciklus alatt kétezer önkormányzati lakást építenek Bécsben.

A főpolgármester továbbra is Michael Häupl marad. A szociáldemokrata politikus 1994 óta vezeti a tartományt, ez idő alatt pártja legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt, 1996-ban. Az alpolgármesteri pozíciót a következő ciklusban is Maria Vassilakou zöld politikus tölti be. A szociáldemokraták 1996 és 2001 között az Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkottak koalíciót, majd 2001-től önállóan kormányoztak. 2010-ben újra elvesztették többségüket a tartományi parlamentben, ezért koalíciós partnert kellett keresniük.

Bécset közös kormányzásban az SPÖ és a Zöldek pártja irányította az elmúlt ciklusban, hasonló felállású közös kormányzás más tartományban nincsen. A kilenc osztrák tartomány közül Bécs mellett Burgenland és Karintia vezetése szociáldemokrata, a többi hatot néppárti kormányfő irányítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.