Ki van akadva a magyarokra az osztrák rendőrség

Közel 9 ezer ember érkezett hétfőn délutánig az osztrák határra. A becslés a burgenlandi rendőrségtől származik, amely arra számított, hogy Magyarország kedd éjfélig – az érvénybe lépő szigorítások miatt – elszállítja területéről az összes menekültet, nagyjából 20 ezer főt. A rendőrök továbbra is panaszkodnak, hogy nem kapnak megfelelő információt a magyar hatóságoktól.

Az intenzív buszforgalom mellett számos menekült gyalog igyekszik Bécsbe jutni, emiatt tegnap délután az osztrák rendőrség lezárta az A4-es autópályát, s azzal számol, hogy még akár egy-két napig így is marad a helyzet. Az osztrák rendőrséget meglepte, hogy legalább 3000 menekült Szentgotthárd felől lépte át a magyar–osztrák határt, s érkezett meg a közeli Heiligenkreuzba. Innen sok embert Grazba szállítottak tovább autóbuszon, de úgy hírlik, hogy az osztrák határvárosban befogadóállomást fognak építeni.

Az osztrák kormány hétfőn úgy döntött, megerősítik a rendőrséget az osztrák határszakaszokon, s 2200 katonát is kivezényelnek a rendőrök segítésére. Werner Faymann kancellár hangoztatta, hogy elsősorban humanitárius célokból fejlesztik a határvédelmet, azaz a menekültek jobb ellátását akarják biztosítani, de jelezte, hogy a lépésnek biztonsági megfontolásai is vannak. A belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner kijelentette, hogy Ausztria ugyanazt a határellenőrzési gyakorlatot akarja követni, mint Németország, s erről már tájékoztatta is az európai hatóságokat.

Tegnap délután fél ötkor haladt át Győrön az a 16 kocsiból álló vonatszerelvény, melybe 1700 agyongyötört, megfáradt menekültet zsúfoltak össze Röszkén. A vonat csak lassított, de nem állt meg Győrben, csak Hegyeshalomban. Innen gyalog mentek, vagy buszokkal vitték őket az osztrák gyűjtőpontokra, ahol akkor már sok száz ember várt a sorsára. Főtt ételt, italt, orvosi ellátást kaptak, de szálláshelyet egyre nehezebben találtak nekik, pedig információink szerint a helyi önkormányzat fizet is a menekülteket befogadó családoknak. Nem az ellenszenv miatt mondanak nemet, hanem azért,mert már megteltek a szálláshelyek. A taxik sorban állnak, általában Bécsbe szállítják a menekülteket, de lassan a főváros is megtelik.

Papírokat egyébként senkitől sem kérnek. Az egyértelmű volt, hogy a magyar kormány még a keddi jogi szigorítás előtt „ki akarta söpörni az idegeneket” az országból. A vámosszabadi tábor jószerivel ki is ürült, csak azok az afrikaiak maradtak, akik tudták, hogy Ausztriában nem kaphatnak menekültstátust. Nagy a kosz, ám a segítők azt ígérték, keddre rendet tesznek.

Az osztrákokhoz hasonlóan egyébként a szlovákok is rendőröket vezényeltek az átkelőkhöz, s szúrópróbaszerűen ellenőrizték a furgonokat.

Elhalasztott visszatoloncolás

A bécsi közigazgatási bíróság hétfőn felfüggesztett egy afgán menekült asszony magyarországi visszatoloncolásáról szóló határozatot. Az egyedülálló nő öt kiskorú gyermekével Magyarországon regisztrált, s kérvényezett menedékjogot, de aztán továbbutaztak Ausztriába. Az illetékes elsőfokú osztrák bíróság májusban úgy döntött, hogy az afgán családot vissza kell küldeni Magyarországra. Ezt a határozatot vétózta meg a másodfokú testület arra hivatkozva, hogy a helyzet 2014 októberéhez képest jelentősen romlott. (Harta Berta)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.